Hertshoornweegbreesalade

Insalata di barba di frate e patate novelle

Uit: La Cucina Italiana juni/juli 2003
400 gr rattes (aardappels); 300 gr hertshoornweegbree; 100 gr asiago (of andere pittige koekaas); 2 lenteuitjes; 2 ansjovisfiltes; citroen; olijfolie; peper; zout

Kook de aardappels beetgaar en trek de vel eraf. Blancheer de hertshoornweegbree 2 minuten in kokend water. Uit laten lekken. Drapeer het op de borden en leg in het midden de aardappels en vlokken kaas. Maak in een keukenmachine een dressing van de (in stukjes gesneden wit van de) lenteuitjes, peper, zout; olijfolie en citroensap. Giet deze eroverheen en maak af met kleine stukjes ansovis.

Nog niet gemaakt

OPMERKINGEN
Het Italiaanse 'barba di frate' doet denken aan 'capucijnerbaard', een oer-witlof.Dat is wel iets geheel anders dan hertshoornweegbree.

2 gedachten over “Hertshoornweegbreesalade”

 1. Barba di Frate is echt geen hertshoornweegbree maar iets heel anders in Italiaans ook wel agretti, roscani. Ik weet Nederlandse term niet. Maar is heerlijk en ziet er ook heel anders uit dan hertshoornweegbree of, in Italiaans Minutina of Erba stella.

  Beantwoorden
  • Beste Annemiek, ik geloof dat je gelijk hebt. Zie ook mijn opmerking eronder – het duidt mijn eigen twijfel. Hoewel de Duitse Wikipedia het er over heeft dat hertshoornweegbree (Krähenfuß-Wegerich) in Noord-Italië en het Zwitserse kanton Tessin als barba dei frati wordt geteeld. Ook andere bronnen vermelden deze vertaling. Het recept komt uit de Nederlandse versie van het Italiaanse kookmagazine La Cucina Italiana. En ik heb het nog steeds niet gemaakt. Na 2003/2004 heb ik geen hertshoornweegbree meer geteeld – tot dit jaar. Het is van de week verspeend en zal ook in onze Eetbare Siertuin worden aangeplant.
   Bij de groentebeschrijving haal ik de Italiaanse vertaling barba dei frati weg. Hier laat ik het (nog even) staan omdat het de recept titel uit dat blad is.

   Beantwoorden

Plaats een reactie