In rabarber gestoofde kip

In rabarber gestoofde kip - breedbron: The Rhubarb Compendium

1½ kg kip, in plm 10 porties verdeeld; 1 eetl. bloem; 60 ml olijfolie; 500 gr. rabarber, in stukjes van plm. 3 cm; 2 uien, in dunne plakjes; 1 eetl. knoflook, fijngehakt; 1 laurierblad; takjes verse tijm; 250 ml. witte wijn; 3 eetl. peterselie, fijngehakt; peper & zout

In rabarber gestoofde kip - van boven
Okay, voor de foto vergeten de peterselie erover te strooien.

Meng peper & zout met het bloem. Haal de stukken kip erdoor.
Verhit de olie in een braadpan en braad de stukken kip aan. (6 – 8 Minuten per kant.) Voeg de rabarber en de ui toe. Eventueel nog wat peper & zout. Blijf goed roeren en zorg ervoor dat de rabarber en ui niet aan de panbodem koeken. Na plm. 10 minuten de wijn, knoflook en andere kruiden, m.u.v. de peterselie, toevoegen. Stoof gedurende drie kwartier – of tot de kip gaar is – en roer af en toe. Roer de peterselie erdoor.

Serveer op een schaal met rijst en wat verse, fijngehakte peterselie

20 mei 2008
Gemaakt tijdens de Derde Dinsdag van Slow Food Rijnzoet.
Bijzonder! En lekker zacht/gaar.


In rabarber gestoofde kip - fragment28 april 2016
Ja, heus, het is acht jaar geleden dat we dit voor het laatst maakten. We eten niet vaak kip en àls, dan goede (eigen). Maar toen de Cambodjaanse Sopheak hier was moesten we veel ‘chicken’ eten. Nou ja, moesten. Nederlandse winterkost is voor iemand die net uit de tropen komt moeilijk te verstouwen. Althans niet drie maanden lang. Dus had ik wat zeer verantwoorde kip gekocht. Ze is nu weer in Cambodja, maar er was nog wat kip in de vriezer.


OPMERKINGEN
1)    Tijdens de sessie zijn er drie of vier kippen ingegaan. En twee flessen wijn. Enkelen vonden het iets te zuur. Suggestie: minder wijn, op het laatst wat druiven erbij doen, of het bijgerecht wat contrast geven.
2)    De saus wordt prachtig. Misschien niet alleen vanwege de bloem, maar wellicht ook door de relatie die het oxaalzuur met het kalk in de kippenbotten aangaat.

Plaats een reactie