Groene en smakelijke dagtrips. Of voor op vakantie!

Groen en smakelijk - coverGroen en Smakelijk, een bezoekgids voor het bloemen- en voedsellandschap, heet het boek. Het eerste van de serie omvat Zuid-Nederland en Vlaanderen. Als het gaat om tuinen, gaarden, akkers en zelfs standbeelden of gedenktekens, ze zijn schier allemaal opgenomen. Een geweldig voorslagwerk!

Natuurlijk en eerlijk

Auteur Hans van Eekelen lijkt wel alles wat hij de afgelopen jaren onder de noemer van Groenmoes heeft verzameld om in boeken. Na de geweldige Zaaiagenda en het zakboekje Van Zaaien tot Oogsten, is er nu dit. In zijn inleiding verklaart hij hoe dat is gekomen: “Vanaf 2009 heeft Groenmoes een zomeragenda samengesteld met te bezoeken locaties die samenhangen met natuurlijk moestuinieren en eerlijk voedsel.”


Groen en smakelijk - lijstWaardevol

Al doorbladerend merk je hoe waardevol deze gids is en tegelijkertijd vraag je je af waarom er niet eerder zoiets is geproduceerd. Het is monnikenwerk. In 2009 verscheen van de hand van Rik Zaal de reisgids “Heel Nederland”. Een magistraal tweedelig boekwerk, waarin ook de minder gangbare aspecten als landschap, architectuur, reistracés en meer aan de orde komen.
Deze bezoekgids is daarbij een perfecte aanvulling.


Voorslagwerk

Groen en smakelijk - knip 3Als er naslagwerken bestaan – en dat is zo -, dan is dit een voorslagwerk: voor dat u ergens heen gaat, kunt u in deze gids opzoeken wat er op de plek van bestemming is.
Of als u de drang niet kunt weerstaan om ergens heen te gaan, maar nog niet weet waar, dan kunt u in deze gids uw bestemming uitzoeken.
Okay, en als u later weer thuis bent, of op uw vakantieadres, dan kunt u het er nog op naslaan.

Zo zien we, op de afbeelding hiernaast, dat in Poperinge een hopmuseum is. Daar gaan we zeker en vast een keer heen.

En een weekeind Maastricht wordt met deze gids een heel andere belevenis dan voorheen. Het Bonnefantenmuseum en het Vrijthof kennen we wel. De schatkamer van de Sint-Servaasbasiliek hebben we ook al een paar keer gezien. Nu gaan we naar de wijngaarden van de Apostelhoeve, op donderdag naar de biologische markt, we groeten het Mooswief op de Markt en marcheren door naar de Drabbelstraat waar zich de Natuurtuinen Jekerdal bevinden. Of toch maar naar de Tuinen Vaeshartelt, waar een zes hectare grote proeftuin is met hoogstamfruitbomen, een moestuin en uiteraard bijen.

Titel Groen en Smakelijk – Bezoekgids voor het bloemen- en voedsellandschap // Zuid-Nederladn & Vlaanderen
Van Hand van Eekelen / Groenmoes
Uitgever KNNV Uitgeverij
ISBN 978 90 5011 573 5
Verschenen maart 2016
Prijs € 14,95
Verkrijgbaar bij Alle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we de Libris-webwinkel aan. Dan verdienen de boekhandels zelf ook nog iets. Of bij de auteur zelf – misschien wortd wel door hem gesigneerd!

Voedselbos

Groen en smakelijk - Knip 2Het is in alle opzichten een heerlijk boek. Sowieso om door te bladeren. In Kruishoutem komen we Kruiden Claus tegen. Hé, die kennen we! Lees dit.
Kruishoutem ligt bij Waregem, langs de (snelweg) naar Kortrijk. Nabij ligt ook Het Voedselbos. Wie dacht dat in Wouter van Eck met zijn Voedselbos Ketelbroek de eerste of enige was, heeft zich dus vergist. Begon Van Eck echt in 2010, dit bos is er al sinds (min of meer) 2000. Over bossen gesproken, het Arboretum Kalmthout ligt bij Antwerpen; of beter: vlakbij Bergen op Zoom. Maar hoewel we er vaak over lezen en horen, we hebben het nog  nog nooit bezocht. U wel?


Saamhorigheid

We kunnen er (bijna) in alle opzichten lovend over zijn. Iedere liefhebber van groene initiatieven zou dit boek wat ons betreft in huis moeten hebben. Al doornemend bekruipt ons een gevoel van saamhorigheid: er zijn heel veel mensen bezig met mooie, goede dingen. Het is om van te genieten.


Indeling en indices

Mooswief, Maastricht. Foto: Otter via Wiki Commons
Mooswief, Maastricht. Foto: Otter via Wiki Commons

Het boek is per provincie ingedeeld en daarbinnen op plaatsnaam. Op de laatste pagina van elke provincie staan bijzondere activiteiten c.q. evenementen vermeld.
Voor Nederland zijn dat drie provincies: te beginnen met Zeeland, daarna Noord-Brabant en dan Limburg.
Vlaanderen is een deel van België, het mag dan weliswaar formeel geen land of deelstaat heten, maar het telt wel provincies: West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Vlaams Brabant

, Antwerpen en Limburg. Ook binnen deze provincies is er op plaatsnaam gerangschikt. Dat lijkt handig maar ai, we hebben geen flauw benul in welke provincies welke Vlaamse dorpen en steden liggen. Had België zich in 1830 niet afgescheiden van Nederland, dan hadden we dat met aardrijkskunde op school moeten leren.


Achterin zijn prachtige lijsten opgenomen.
1. Een toelichting op gebruikte termen – Bijvoorbeeld het woord kniekas: dat blijkt geen relatie met de krukas te hebben of enige andere as in welke vorm dan ook, maar het is een glazen kas die op kniehoogte de ‘eerste knik maakt en in de druiventeelt werd gebruikt’.
2. Landelijke initiatieven – Namen van clubs, zoals bij moestuinen: AVVN, Bezoek mijn tuin, Velt Ecotuinendagen
3. Thematische rangschikking van alle te bezoeken locaties – Eetbare tuinen, fruitteeltbedrijven, oude fruitrassen, en als het om buitenbeelden gaat, telt Noord-Brabant er dertien en Zeeland twaalf. De andere provincies blijven daarbij ver achter.
4. Plaatsnamenoverzicht – per plaatsnaam is opgesomd wat daar is te vinden. In Einhoven zijn dat negen locaties, Maastricht zeven, maar de andere plaatsen blijven bij één tot maximaal vier. Achter de plaatsnaam is de provincie opgenomen (ZE, NB, LI of VL), en aangezien het binnen provincie op alfabet is gesorteerd, is het niet zo moeilijk om de plaats te vinden.

Hopmuseum

Want op zoek naar het hopmuseum in Poperinge, zien we in bijlage 4 dat die er inderdaad is. Er staat VL achter, dus we gaan door naar pagina 96, waar Vlaanderen begint. Met West-Vlaanderen. Alles in Vlaanderen is in dertig bladzijden gevat en Poperinge staat al op de tweede bladzijde.


Groen en smakelijk - Kaart ZeelandKaart?!

We vinden het ontbreken van een kaart een gemis. Een algemene kaart van het hele gebied en een detailkaart per provincie of streek.
Toevallig kennen wij Geertje en Ad van  Kwekerij Zuidbos in Noordgouwe – weet u waar dat ligt? – en dat is niet ver van Zonnemaire, het “wereldberoemde” vakantieoord op Schouwen-Duivenland. We bevinden ons dus in Zeeland.
Door het ontbreken van een kaart moet je het zelf maar uitzoeken. Met de PC en Google Maps erbij. Want tussen Noordgouwe en Zonnemaire vinden we in de gids plaatsnamen als Ritthem

, een of twee Zeeuwse eilanden en 45 km zuidelijker. Of Schoondijke – ai, dat ligt in Zeeuws Vlaanderen. Dat betekent de toltunnel.
Enfin, u snapt wat we bedoelen: Een kaart met stipjes en namen of nummertjes is erg handig.

Navraag bij de auteur leert ons dat het wel de bedoeling was er kaarten bij op te nemen, maar dat dit uit haast of kostenoverweging door de uitgever achterwege is gelaten.
Enfin, KNNV Uitgeverij, met deze gidsen heeft u iets moois in handen. Dus voor de andere gidsen die nog moeten verschijnen en voor de herdruk van deze: voeg er kaarten in. Dat kost toch niet zo veel? En € 14,95 is een leuk prijsje, maar € 16,35 mag ook. Het is het waard.

Plaats een reactie