Indiase pompoenchutney

Uit: Smullen met Pompoen
1 rode biet, geschild en grof geraspt; 500 gr pompoen; 2 uien, gesnipperd; 200 gr ongezwavelde rozijnen; 1½ dl rijstazijn; 1½ dl appelsap' ½ theel. zout; 1 theel. kaneel; 1 theel. gemberpoeder; 6 kruidnagels; 1 laurierblaadje; appeldiksap

Maak de pompoen schoon en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Spoel de rozijnen schoon met heet water. Doe alle ingrediënten, behalve het diksap, in een ruime pan.  Breng het geheel aan de kook, doe het deksel op de pan en laat het op laag vuur ongeveer een kwartier pruttelen. Haal het deksel eraf en kook nog 10 minuten tot het een ingedikte brei is. – Onderwijl een grote pan met water aan de kook brengen en daarin voldoende schone jampotjes met hun deksels doen. – Haal het laurierblaadje eruit. Proef of de chutney zoet genoeg is en voeg indien nodig appeldiksap toe. Aan de kook brengen (of houden).
Vis met een voedseltang een jampot en deksel uit de ene pan – laat deze even snel uitlekken – en vul ze tot vlak onder de rand met de kokende chutney. Deksel er stevig opdraaien en de pot op de kop wegzetten. (Dit is een heet werkje; gebruik dus schone handdoeken en theedoeken om de pot en deksel vast te houden en aan te draaien.)

2004
Dit heb ik ergens in 2004 gemaakt.

OPMERKINGEN
Een lekkere chutney. Wat fris zoetzurig. Maar waar eet je het bij? De hoeveelheid die ik gemaakt heb is langzamerhand in 2006 opgeraakt. Op zich niet verkeerd, hoor.

Plaats een reactie