Ingelegde walnoten – pickled walnuts

Pickled walnuts is iets traditioneel Engels. Men zegt sinds de 18e eeuw. Ze worden gegeten bij koud vlees (ham, kalkoen) of blauwe kaas. Er wordt in The Pickwick Papers (1836) van Charles Dickens gesproken van een schapenbout met een pickled walnut en ook in Bridesheas Revisted (1945) van Evelyn Waugh worden ze vermeld.

Je oogst ze met Sint Jan, of iets eerder, als de noten nog groen zijn en geen dop hebben gemaakt. Dus hetzelfde moment als je de noten plukt om nocino te maken.

Pickled walnuts / ingelegde walnoten

Ingelegde walnoten zijn een typisch Engelse lekkernij, die van de 18e eeuw dateert. Het inleggen doet erg aan dat van augurken denken. De smaak ook. Maar het gebruik is daarentegen iets anders.

Gang: Hapje
Keuken: Engels
Ingredienten
  • 1 kg groene walnoten
  • ½ ltr azijn
  • 250 gr (bruine) suiker
  • 1 theel kruidnagelen
  • 1 theel kaneel
  • 1 eetl gember, vers geraspt
Bereiding
In zout water
  1. Trek rubber handschoenen aan, want je handen worden door de walnoten geheid bruin. Nee, donkerbruin.

  2. Prik in elke walnoot een paar keer met een vork.

  3. Leg de walnoten een week in behoorlijk zout water.

  4. Spoel ze af en laat ze dan nog eens een week in vers zout water liggen.

  5. Afgieten en (op een schaal) aan de lucht laten drogen. (Het zoutewater zorgt voor een chemische reactie en de noten worden vervolgens zwart als ze aan daglicht worden blootgesteld.)

Inleggen
  1. Verwarm de azijn en meng het met de suiker, kaneel, kruidnagelen en gember, tot de suiker is opgelost.

  2. Doe de walnoten erbij en laat het aan de kook komen. Kook een kwartiertje.

  3. Breng de noten over in de pot of potten, giet de azijn erover en draai het deksel erop.

Serveren
  1. In plakjes of in de lengte doorgesneden. Als je het je makkelijk wilt maken: met oude kaas.

Opmerkingen
  • De instructies variëren van tien dagen in één bak zout water tot, zoals hier, twee keer een week.
  • De groene noten van de Juglans regia en J. nigra komen in aanmerking voor de ingelegde walnoten.
  • Eettips: bij kaas, (koud) gebraad, aardappelpuree, in een pilaf (pilav) met zilvervliesrijst, rozijnen, pijnboompitten en verse gember, knoflook, saffraan en korianderblaadjes.  Of wat dacht je van een chutney van ingelegde walnoten, pruimen en brandy?

1 oktober 2024
Over vier dagen is onze Themadag Noten. En we hebben in de kelder nog flink wat potten ingelegde walnoten. Hoogste tijd om die te presenteren. Op de site stond nog geen recept. Dus bij deze.

Plaats een reactie

Waardering