Als u verse kastanjes gebruikt: met een scherp mes bovenaan een kruisje in de kastanjes trekken en ca. 10 minuten koken. Daarna pellen. U kunt ook kant-en-klaar gekookte kastanjes gebruiken.
Het in lucifersdikte snijden van koolraap en winterpeen kan met een keukenmes, of met een mandoline.
Breng een pan water aan de kook en doe daarin de linzen en de rijst. En wat zout. Kook deze samen tot de rijst gaar is. (Als u niet parboiled rijst gebruikt, kan de kooktijd langer dan pakweg 10 minuten zijn en kunt u de linzen er beter halverwege aan toevoegen.)
Ondertussen wokt u op niet al te hoog vuur in een scheutje olie eerst venkel- en komijnzaden en een paar minuten later – of wat eerder, als de kruiden gaan knetteren en/of voldoende geur afstaan – doet u de rest van de groenten erbij. En de kastanjes. Na ca. 15 minuten is dit gaar (genoeg). Eventueel een scheutje water toevoegen.
U giet de rijst (met linzen) af, laat het even uitdampen opdat het een goede korrel wordt, en mengt dit met de groenten in de wok (of grote braadpan).
Breng op smaak met peper en zout – houd rekening met de ketjap die u er eventueel over doet. Opdat het niet tè zout wordt.
Opdienen met een straaltje ketjap erover (optioneel).
14 december 2009
No Meat Monday stond er in NRC vandaag. Bij ons is het vaker no meat. En dit is een degelijk vegetarisch gerecht.
2) Er kunnen ook champignons door, meewokken met de groenten.
Graag aangeven voor hoeveel personen dit recept is en als het even kan een indikatie van de bereidingstijd.
Alle recepten op onze website zijn, net als in reguliere kookboeken, voor vier personen. Tenzij, uiteraard, anders vermeld.