Kastanjes met gemengde groenten

bron: variant op recept uit Vegetarisch Basiskookboek
150 gr gepelde tamme kastanjes; 60 gr bruine linzen; 1 ui, gesnipperd; 1 prei (ca. 200 gr), in dunne ringen; 1 winterpeen, in lucifers; 150 gr koolraap, in lucifers; olijfolie; 1 theel venkelzaad; 1 theel komijnzaad; peper & zout; 250 gr rijst; ketjap (optioneel)

Kastanjes met groenten 1.jpgAls u verse kastanjes gebruikt: met een scherp mes bovenaan een kruisje in de kastanjes trekken en ca. 10 minuten koken. Daarna pellen. U kunt ook kant-en-klaar gekookte kastanjes gebruiken.

Het in lucifersdikte snijden van koolraap en winterpeen kan met een keukenmes, of met een mandoline.

Breng een pan water aan de kook en doe daarin de linzen en de rijst. En wat zout. Kook deze samen tot de rijst gaar is. (Als u niet parboiled rijst gebruikt, kan de kooktijd langer dan pakweg 10 minuten zijn en kunt u de linzen er beter halverwege aan toevoegen.)

Ondertussen wokt u op niet al te hoog vuur in een scheutje olie eerst venkel- en komijnzaden en een paar minuten later – of wat eerder, als de kruiden gaan knetteren en/of voldoende geur afstaan – doet u de rest van de groenten erbij. En de kastanjes. Na ca. 15 minuten is dit gaar (genoeg). Eventueel een scheutje water toevoegen.
U giet de rijst (met linzen) af, laat het even uitdampen opdat het een goede korrel wordt, en mengt dit met de groenten in de wok (of grote braadpan).
Breng op smaak met peper en zout – houd rekening met de ketjap die u er eventueel over doet. Opdat het niet tè zout wordt.

Opdienen met een straaltje ketjap erover (optioneel).

14 december 2009
No Meat Monday stond er in NRC vandaag. Bij ons is het vaker no meat. En dit is een degelijk vegetarisch gerecht.

OPMERKINGEN
1)   Het originele recept heeft het over gerst, dat tezamen met de kastanjes en linzen 45 minuten wordt gekookt. Voor die laatste twee lijkt het wat lang.
2)   Er kunnen ook champignons door, meewokken met de groenten.

2 gedachten over “Kastanjes met gemengde groenten”

Plaats een reactie