Key Lime Pie

maar niet uit de key

In de derde serie van Dexter sterft Camilla aan longkanker. Zij is haar leven lang op zoek geweest naar de perfecte key lime pie. Limoentaart, zou je kunnen zeggen. Tijdens zijn bezoeken brengt Dexter telkens een stuk taart. Camilla lijdt pijn en wil sterven. Zij vraagt Dexter of hij…. Enfin, de laatste punt was de perfecte key lime pie. Voor Camilla.

1 blikje gecondenseerde melk (397 gr); 10 eko limoenen, rasp èn sap; 5 eigelen; ca. 400-450 gr volkorenkoekjes (van die heel erg verantwoorde, vezelrijke eko dingen), verkruimeld; 200 gr roomboter; optioneel: 1-3 eetl suiker

De taart moet zuur zijn; ze wordt zo zuur als u het wenst. Dus al het limoensap of wat minder? U kiest. Wij namen al het sap. En later ¾.

We hebben een bakvorm met diameter van 28 cm en losse bodemgebruikt.

Bereiding
Tegen de muur gooien

Key Lime Pie - helemaal.jpg

Niets is leuker dan de koekjes in het pak te verkruimelen. Knal het op de grond, gooi het tegen de muur, sla er met de vuist op. (Alles op eigen risico, uiteraard.) U kunt ze ook zeer fijn verkruimelen in een keukenmachine. Dit raden we eigenlijk wel aan, maar wij hebben het eerste allemaal gedaan.

Key Lime Pie - 331x220.jpg

Neem een ruime kom. Klop de eigelen met de limoenrasp. Klop de gecondenseerde melk erdoor als ook het sap. Zet weg op kamertemperatuur.

Smelt de boter en meng het met de koekkruimels. Maak er een deeg van en bekleed de bakvorm. De rand moet enkele cm's hoog zijn.
Bak het gedurende een kwartier in een oven op ca. 200o C. Waarom? Het deeg wordt niet hard(er), namelijk. Maar de boter moet smelten en in de kruimels doordringen. Opdat het later, als het uit de koelkast komt, de boel stijf bij elkaar houdt.

Key Lime Pie - punt.jpg

Haal de vorm uit de oven en giet het mengsel er in. Zet terug in de oven. Gedurende een kwartier a half uur. Het moet (in het midden) een beetje stijf worden. De boel blijft echter golvend vloeibaar.
Haal uit de oven, laat afkoelen en zet het dan twee uur in de koelkast.

26 maart 2011
Kooktroep! Ons illustere genootschap van zes kookdwaze mannen was weer eens bij elkaar. Holger en Jacques hadden een voorzet voor een lente-menu gedaan en wilden een frisse taart als dessert. Daar sprong ik op in. Want deze key lime pie wordt in het gedicht Een Hapje, van Patty Scholten genoemd, naast allerlei soorten gebak en taarten genoemd. Het eindigt overigens met de prijslijst van de tandarts.
Het leek me leuk deze allemaal eens te maken. In de loop der tijd, uiteraard. Van de rabarbertaart in het gedicht, hebben we al in twee versies.

24 november 2011
Nog een keer gemaakt. Ongeveer ¾ van het sap: uitstekend!

OPMERKINGEN
1)   26 Maart 2011: Dit recept is een samentrekking van drie recepten en werkt goed. Maar wel zuur. Sommigen waren er heel enthousiast over. Zelf zal ik een volgende keer iets minder limoensap er in doen. (Zie hiervoor bij 24 november 2011.)
2)   Key limes zijn kleine limoenen uit de Florida Keys. Ze zijn eigenlijk niet in Nederland te krijgen. Dus neemt u de gewone limoenen, bij voorkeur eko.
3)   Deze foto's zijn gemaakt door zwaag Henk, ook lid van Kooktroep!
4)   24 november 2011: Andere oven. Of andere koekjes. In elk geval was de bodem tè erg gebakken: de bovenranden werden zwart. Dat kwartier was met deze oven (een professionele combisteamer) te lang. Hetzelfde gold voor het afbakken: een kwartier op 190o C was ruimschoots voldoende. Het begon zelfs bovenop te bruinen.

Plaats een reactie