21 mei 2011 – Veluwse Graasdagen

De Nederlandse herders wordt de duimschroeven aangedraaid. Zonder geld, geen kuddes om de natuur te onderhouden. Tijd om op sympathieke manier in actie te komen. Kom op 21 mei naar Epe en help Schaapskudde Het Soerel in stand te houden.

Festijn

Op de Veluwse Graasdagen is er voor elk wat wils. Jong en oud, particulier en ondernemer, iedereen kan deelnemen aan de landschapsveiling en meegenieten van een groots festijn met oergekookt schapendiner, muzikaal theater, levende Landart met schapen en nog veel meer – ook voor de kinderen. Op 21 mei 2011 bent u welkom om met dit festijn te helpen om de schaapskudde van zevenhonderd Schoonebeekers in stand te houden, die samen op een fantastische manier de natuur begrazen.

Open hier de pdf met allerlei informatie.

Tijdens het Slow Food Smaakfestijn 2011 kookte Grijzebeer al een lekkere pot met schaap. Rechts herder Chris Grinwis, van Het Soerel.21 mei Graasdag - Chris en Grijze Beer.jpg

Veiling & diner

Er wordt een zgn. landschaps-veiling gehouden. U kunt bieden op sympathieke onderdelen: een managementcursus met schapen, een deel – niet de deel – van de nieuwe stal, een schaap adopteren. Van alles wat. Maar het gaat natuurlijk om de opbrengst. 
Aan de langste tafel van de Veluwe serveert De Kookplaats u een schapendiner en Grijze Beer stopt schaap in de pot.

Voor dit sponsor-diner kunt u plaatsen à € 125 p.p. reserveren. Duur? Kom nou: het is èn lekker, èn uniek, èn u steunt een bijzonder goed doel. 

Herders in nood; natuur in nood

Staatsecretaris Bleker is uitgenodigd om het eerste bod tijdens de veiling uit te brengen. [Wij, MergenMetz, betwijfelen of hij het lef heft te komen.]

Veel schaapskuddes resideren op een specifiek terrein, zoals de Ginkelse Heide. Ze worden beheerd door een stichting, waaraan veelal ook de lokale overheid deelneemt. Er zijn echter nog maar een handvol echte herders in Nederland. Zij die met hun kudde vele tientallen kilometers afleggen en op verzoek van grondeigenaren natuurgebieden begrazen. Daarvoor krijgen de herders een vergoeding. De som van de beheersvergoedingen vormt een basisinkomen voor de herders, die daarnaast ook de kosten kennen om de kudde te onderhouden en enige baten van verkocht schapenvlees.

21 mei Graasdag - Schaap.jpg

Normaal gesproken gaat het goed. Tot de politiek op draconische wijze ingrijpt.

Twee dingen

Bestand:Henk-bleker-portret.jpgDe overheid bezuinigt en een van de welgekozen doelwitten is de natuur. Twee dingen spelen op dit moment:

1) Staatsbosbeheer wordt hard aangepakt, moet fors bezuinigen en natuurterreinen verkopen. Dus Staatsbosbeheer zegt: Sorry, herders, in 2011 geen geld voor een beheersvergoeding. (En 2012, 2013?)

2) Al weer langere tijd geleden is een nieuwe regeling tot stand gekomen om de provincies gelden voor beheersdoeleinden over de verschillende natuurinstanties te laten verdelen. Geen slechte regeling, behalve dat er geen bedragen zijn ingevuld en dit kabinet daar ook geen haast mee heeft. Een organisatie als Het Gelders Landschap zou geld van de Provincie Gelderland gaan ontvangen. En Het Gelders Landschap kan dan een herder vragen een gebied te laten begrazen. Doch: geen geld, geen begrazing.

Als we niets doen, verliezen we allemaal

https://www.woestenburg.nl/res/site9/client/324d47a01226c5aa700f98ac4750d493.jpg

Als niemand iets doet, gaat de herder failliet. Verdwijnt de kudde en komt de familie in de Bijstand. Want dat is het lot van zelfstandige ondernemers: geen WW-regeling. [MergenMetz: Overigens, geachte heer Bleker, tel uit uw winst: beheersvergoedingen of een bijstandsuitkering?]

De natuur wordt aan haarlot overgelaten. Zo eten schapen gras en jong opschot tussen de heide weg. Het herstel van verwaarloosde heidegebieden gaat ons, de maatschappij straks niet alleen meer geld kosten dan deze besparing, maar ook als mens verliezen we natuur- en recreatiewaarde. Dom, dom, dom.

Wie, wat, waar?

Datum & tijd

21 mei 2011 van 15:00 – 20:00 uur

Aanmelden diner

www.graasdagen.nl

Kosten diner

€ 125,– p.p.  incl. BTW (kinderen € 10,– en zitten aan de lammetjestafel)

Locatie

Kampeerboerderij De Berghoeve 
Veenweg 9 
8162 RJ Epe

Links

www.daarometenweschaap.nl
www.graasdagen.nl

Plaats een reactie