Kidneybonen stoofpot

Bron: BBC Food
225 gr. gedroogde kidneybonen; water; 1 eetl. olijfolie; 225 gr. ui, gesnipperd; 1 teen knoflook, fijngehakt; 225 gr (of meer) groenten: bleekselderij, wortel, paprika, fijngehakt; 1 theel. gedroogde basilicum; 1 theel. komijnpoeder; ½ theel. chilipoeder; 400 gr tomaten uit blik; 1 blikje tomatenpuree; 3 eetl. rode wijn; 50 gr bulgur; 500 ml. of meer bouillon (kookwater van de bonen); sap van een ½ citroen; peper en zout

Week de bonen gedurende de nacht. Afgieten en afspoelen. Kook ze. Eerst 10 minuten hard – om evt. gifstoffen af te drijven – en daarna een half uur tot drie kwartier op laag vuur. Als ze gaar zijn afgieten. Bewaar het kookvocht voor later.
Verhit de olie in een kasserol. Fruit de ui en, iets later erbij, de knoflook. Voeg de gehakte groenten toe, alsook de kruiden.
Gedurende een minuut of vijf onder voortdurend roeren of omscheppen verhitten. Vervolgens het blik tomaten, de tomatenpuree en de bulgur erbij doen. En wat kookwater van de bonen. U bepaalt zelf "hoe nat" de stoofpot wordt. Het geheel 20 tot 30 minuten koken. Halverwege, dus na een minuut of tien, het citroensap erbij doen. Breng op smaak met peper en zout en voeg eventueel nog wat vocht toe. Heet opdienen.

20 januari 2007
De kinderen zijn niet helder. Komen ze of niet. Als ik een snoekbaars uit de vriezer pak is het teveel voor ons tweeen. Ik kies een gulden middenweg. In de la heb ik nog een restant pintobonen. Die zet ik in de week. Dan ben ik wat flexibeler.

OPMERKINGEN
Eigenlijk heeft het wat weg van chili con carne. Chili sin carne, dus. Maar het is heerlijk voer.

Plaats een reactie