Kikkererwten met spinazie

Espinacas con garbanzos

bron: divers en uiteindelijk is dit weer eigen
ca. 200 gr verse spinazie; 3 tenen knoflook; 4 eetl droog broodkruim (of paneermeel); ½ theel komijnzaad; 8 zwarte peperkorrels; 4 gedroogde piri-piri (kleine rode pepertjes); 1 ½ theel gerookt paprikapoeder; sap van ½ citroen; ca. 300 gr gekookte kikkererwten; zout; scheutje olijfolie

Kikkererwten met spinazie - breed.jpg

Naar eigen inzicht bepaalt u de verhouding spinazie-kikkererwten. Dit gerecht wordt in en om Sevilla in bars vaak als tapa gepresenteerd maar het is natuurlijk hartstikke Noord-Afrikaans. Maar ja, zuidelijk Spanje is nog maar vijfhonderd jaar Christelijk en daarvoor pakweg duizend jaar Moors/Islamitisch geweest.

Gedroogde kikkererwten kookt u in ruim water in een uur of iets langer gaar. (Niet tè gaar.) Of u zet ze een nacht in de week en kookt ze daarna in een kwartier à twintig minuten gaar.

Was de spinazie, laat wat uitlekken.
Maal de knoflook, de komijnzaad, peperkorrels, piri piri fijn. Wij gebruiken een koffiemolen om kruiden te malen. In dit geval hebben we de kruiden gemalen en de knoflook met de gemalen kruiden en het broodkruim in de vijzel verder tot een soort droge pasta gewreven.

Verhit de olie in een kasserol. Doe de spinazie erbij en het kruiden-broodkruimmengsel. Roer en roerbak eventjes. Doe er wat water bij en de gerookte paprikapoeder. Schep om. Doe de kikkererwten erbij en schep weer om. Het moet een smeuïg geheel zijn, maar niet nat. Laat even met het deksel op de pan doorstoven en breng op smaak met zout.

Serveer.

Kikkererwten met spinazie.jpg6 mei 2011
5 Mei in Wageningen is staan en wachten. En staan. Gisteren waren Arjan, Coby en hun kinderen hier. We zijn naar Wageningen gegaan om de 5 mei-viering daar mee te maken. Dat is voor hen nieuw, maar M en ik mijden dat. Vier jaar geleden waren we er voor het laatst. Doch voor vrienden doe je alles….
Ik had dit gerecht in gedachten, maar het werd wat anders. Wel met kikkererwten (kekers). Vandaag maakte ik met de rest van de erwten en superverse spinazie uit de moestuin deze "hap". Heerlijk, zo op het terras na een warme dag.

OPMERKINGEN
Pas op met de rode peper; het wordt snel te heet.

Plaats een reactie