Stukjes knolkervel en pastinaak met wat blaadjes salie in een ovenschaal gebakken. Werkelijk verrukkuluk!
- 500 gr knolkervel
- 2 st middelgrote pastinaken
- 10 blaadjes salie
- olijfolie
- peper uit de molen en zout
-
Schrob de knolkervelknollen schoon, kap het topje met het wat verzonken groeipunt eraf. Snijd ze in de lengte in stukken.
-
Schil de pastinaken en verder: als knolkervel
-
Meng in een kom met enkele eetlepels olijfolie en de blaadjes salie.
-
Spreid het op een bakplaat of in een ovenschaal.
-
Zet gedurende een goed half uur op 180° C in de oven.
-
Uit de oven, bestrooi met wat zout en peper. Serveer.
Wij aten het met een stukje op de huid gebakken schelvis.
8 oktober 2023
Voor ons boek over de Nederlandse commerciële groenteteelt, na ampele overwegingen en na overleg met Jan Velema, toch maar de schermbloemige knolkervel beschreven. Dat staat dan uitgebreid op onze website, in het boek beduidend beknopter. Tijdens onze vakantie had ik twee telers van knolkervel (cerfeuil tubereux) gevonden en in mijn allerbeste Frans een bericht gestuurd dat ik graag langs wilde komen om te kijken en misschien wat te vragen. Voor het boek, had ik er nog bij gezegd. Geen antwoord.
Terug in Nederland ging ik 29 september boodschappen doen bij Hanos en ja, daar stond een kistje knolkervel. Uit Frankrijk, nee: uit Bretagne. Ik kocht er veel, prijzig. Maar een stuk of dertig planten we om volgend jaar zaad te winnen. Het is de in Frankrijk geselecteerde variëteit Doléane, waar we ook zaad van hebben.
Dus we aten voor het eerst knolkervel. In deze uitvoering blijkt het een behoorlijk zoete groente. Zoeter dan pastinaak. Het lijkt gekaramelliseerd, wat natuurlijk best kan.