Knolselderij en bieten dauphinoise

van: BBC Food (mailing kerstmenu's)
boter; 1 ui, in plakken; 1 teen knoflook, geperst; 225 gr bieten, rauw, geschild en in dunne plakken; 225 gr knolselderij, geschild en in dunne plakken; 15 ml. double cream (room 48% vet); 150 ml. single cream (kookroom 10-12%)); 100 gr Parmezaanse kaas, fijn geraspt; peper & zout

Double cream is typical Brittish. Maar wel o.a. bij Makro te koop. If not available: vervang dit eventueel door mascarpone : slagroom = 1 : 2

Gebruik een mandoline om de bieten en knolselderij in voldoende dunne plakken te snijden. Verhit de oven op 180o C. Verhit, op laag vuur, een klontje boter in een koekenpan. Voeg de ui en de knoflook toe en bak ze zachtjes tot ze zacht zijn. Niet bruin! Vet een ovenschaal, die groot genoeg is, in met wat boter. Leg de knolselderij, bieten en de ui-knoflook laag voor laag in de schaal. Bestrooi iedere laag met wat peper en zout. Roer de romen door elkaar en breng ze op smaak met peper en zout. Giet het over de schotel. Laat het een minuut of twintig rusten. Strooi de Parmezaanse kaas erover en zet het in de oven. Bakken tot de knolselderij en bieten gaar zijn. Dat duurt ca. 1½ uur.

November 2007

25 december 2007
Gemaakt voor het kerstdiner. Althans: ik heb alles met de mandoline in schijfjes gesneden en Hans heeft de schaal gevuld.

OPMERKINGEN
1.    November 2007: Ik ben misschien iets te optimistisch geweest en heb zoveel vocht gemaakt dat de schotel geheel onder was. Dat was teveel van het goede. Maar wel erg lekker.
2.    25 december 2007: het recept gevolgd, en het was goed. Alle hoeveelheden waren verdubbeld. Ik heb een potje van 170 gr Devon double cream met de mixer gemengd met een flesje van 250 ml kookroom (7%).

Plaats een reactie