Knolselderijtaart

Bron: The Independent, 6 november 2010

Deze taart kunt u zelf dimensioneren. Wij hebben een forse gemaakt, maar we hebben dan ook forse plakken bladerdeeg.

3 uien, gesnipperd; 1 knolselderij (wij hadden 560 gr geschild); roomboter; vers gemalen zwarte peper & zout; 200 gr of meer geraspte Lancashire kaas (die amper te krijgen is, dus alternatief: Parmezaanse of gruyère); 1 ei, losgeklopt; bladerdeeg

Knolselderijtaart [1].jpgAls u kleine losse vellen bladerdeeg gebruikt, probeer ze aan elkaar te plakken en wat te rollen.

Verwarm de oven voor op 180o C.
Smoor de uisnippers glazig in wat roomboter. Laat afkoelen.

Snijd de knolselderij in behoorlijk dunne plakken (2 mm). Het beste kunt u hiervoor een mandoline gebruiken.

Knolselderijtaart [0].jpgMaak van het bladerdeeg twee cirkels in de orde van 20 cm doorsnee. De een wat groter (25) dan de andere (20).
Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Leg daarop de kleinste deegplak.

Stapelen
Zorg ervoor dat er een paar centimeter van de buitenste rand van de deegplak vrij blijft. Daar plakt u namelijk straks de grotere lap op vast.

Knolselderijtaart [3].jpgLeg een laag met plakjes knolselderij op het deeg. Bestrooi het met ui, peper en zout en geraspte kaas. Daarop weer knolselderijplakjes en weer ui, peper en zout en kaas. Ga zo door.
Als u klaar bent, drapeert u de grotere lap deeg over het stapelwerk en duwt het met de vingers vast op de open rand van de onderste plak.
Bestrijk het geheel met het losgeklopte ei en schuif het de oven in.
Een half uur tot driekwartier.

Knolselderijtaart [5].jpgSteek er een mes in om te voelen of de plakken knolselderij nog keihard zijn of al wat gegaard. Tè gaar is niet lekker.

12 november 2013
Pieternel, Arwen en Jan eten mee. Tijd voor experimenten, dus ook deze taart eens gemaakt. En het is een blijvertje, dat weten we nu al. Uitstekend.

OPMERKINGEN
1.   We zijn matig geweest met zout, want er zit ook kaas tussen. Dachten we. De taart is lekker maar we vonden het warm wat flauw.Het leuke is daarentegen dat het de volgende dag, koud, uit de koelkast uitstekend smaakt!
2.   Baktijden. We hebben veertig minuten aangehouden en daarna nog vijf of meer in de oven laten staan. De plakken knolselderij waren lekker stevig. Uitstekend zo. Maar dat heeft alles met de dikte ervan te maken.

Plaats een reactie