
Deze komkommersoep is een heerlijk fris koud "soepje" van komkommer, appel, dille en yoghurt of kwark. En, zo je wenst, met een zalmstokje.
- 1 fikse biologische komkommer;
- 2 st niet te zoete biologische appels;
- ½ st citroen (liefst natuurlijk ook biologisch), alleen sap;
- 100 gr (magere) kwark of stevige yoghurt;
- lekker wat dille uit de tuin: takjes ontdaan van dikkere stengels en fijngesneden;
- peper uit de molen en zout;
- soepstengels;
- gerookte zalm (mijdt kweekzalm, sockeye is wild) (optioneel)
-
Snijd de komkommer in de lengte door en schraap met een eetlepel de zaadlijst eruit. Wegdoen.
-
Verwijder ook het klokhuis van de appel.
-
Snijd appel en komkommer in (grove) stukken en doe het met het citroensap in de blender/keukenmachien. En blend.
-
Eruit halen en mengen met de kwark/yoghurt en de dille. Op smaak brengen met peper en zout.
-
Vul glazen en zet koud weg.
-
Vlak voor het serveren de soepstengels doormidden breken en om elk deel een reepje gerookte zalm wikkelen. Lichtjes in het glas steken. (En geloof het of niet: de zalm blijft wonderwel enigermate hangen.)
Gezien lekker koud: vroeg op de dag maken. Wij hebben de glazen tevoren ook nog eens in de diepvriezer gelegd.

2 augustus 2012
Enkele mee-eters. Deze komkommersoep als voorafje, zeg maar: vooraf. Hoewel eigenlijk niet zwaar. Het werd zeer lekker bevonden.