Kool met snoekbaars & PX

bron: Onno Kleyn, De Volkskrant 27 september 2008
4 stukken snoekbaarsfilet a 125 gr (met huid); 4 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakjes; 2 x 3 eetl goede olijfolie; flinke bos cavolo nero (of halve groene kool, of savooiekool); 2 eetl boter; 4 eetl Pedro Xeminez-sherry; peper & zout

Vooraf de mep (mise en place): Zout de vis goed in en laat 'm een kwartier staan. (Of terug in de koelkast en een kwartier voor bakken eruit halen.)
Bak de knoflookplakjes in 3 eetlepels olijfolie, op niet te hoog vuur, bruin. Niet donkerbruin! Schep ze uit de olie, laat ze uitlekken. Bewaar de olie.
Ontdoe de kool van de harde middennerf (cavolo nero) of kern en dikke nerven. Snijd ze in zeer dunne reepjes.

Bereiden:
Smelt de boter in een braadpan en doe de kool erbij, wat zout en twee eetlepels water. Doe het deksel op de pan en laat het op laag – maar niet minimaal – vuur 5 – 8 minuten smoren. Schep ondertussen een paar maal om.
Pas op voor aanbranden. De kool moet knapperig zijn, maar wel op het randje van gaar. Draai het vuur uit. De kool blijft dan wel warm.

Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan. Bak de vis op halfhoog vuur. Draai na 3 minuten om en bak nog 3 minuten. Giet dan de sherry in de pan en roer die door de bakolie. (Zonder de vis aan te raken, schrijft Onno. Waarom?) De saus bindt niet.
Leg op elk bord wat uitgelekte kool. Leg er een moot vis tegen / half over. Lepel de saus over de vis. Verwarm de bewaarde knoflookolie snel op en druppel die om de vis en kool. Drapeer de plakjes knoflook eromheen.
Plus een flinke zwengel met de pepermolen.

4 november 2008
Erg smakelijk. En niet minder belangrijk: makkelijk. Het zoetje van de PX is apart.

OPMERKINGEN
1)    Zoveel bakolie is er niet c.q. ruimte tussen 4 stukken snoekbaarsfilet. Ik heb een bepaaldelijk forse koekenpan. De PX verspreidt zich vlotjes tot tegen de randen van de vis. En eigenlijk is dat geen bezwaar.
2)    Pas op bij het knoflook bakken. Licht bruin is beter dan "niet donkerbruin". De smaak wordt al snel te sterk.
3)    Je zou zelfs boerenkool kunnen gebruiken.

Plaats een reactie