Koolrabi-bietensalade

Koolrabi-bietensalade

Rauwe koolrabi en rauwe bieten, dat zijn de twee belangrijkste ingrediënten voor deze uitstekende en verrassend frisse salade.

Gang: Bijgerecht
Keuken: Nederlands
Auteur: Odin (2007)
Ingredienten
  • 1 of 2 st koolrabi's (1 grote of 2 kleine)
  • 2 st rode of minder rode bieten
  • 2 st sjalotten, gesnipperd
  • handvol rozijnen
  • pijnboompitten
  • ½ st appel, in dunne plakjes en die wat doorgesneden
Dressing
  • 2 eetl mayonaise
  • 4 eetl yoghurt
  • 1 eetl citroensap
  • 1 theel mosterd
  • peper uit de molen en zout
  • 1 eetl fijn geknipte verse kruiden zoals peterselie, tijm, dragon, citroenmelisse en pepermunt
Bereiding
  1. Schil de koolrabi en maak er met de mandoline dunne reepjes van.

  2. Schil de rauwe rode biet en rasp deze grof.

  3. Meng de koolrabi met de biet, sjalotje, rozijnen, dunne schijfjes appel en pijnboompitjes.

  4. Maak van de mayonaise, yoghurt, citroensap, mosterd, peper en zout en de kruiden de dressing.

  5. Giet deze erover, schep om en laat deze een kwartiertje in de salade trekken.

  6. Garneer eventueel met een paar hele blaadjes munt of melisse.

Opmerkingen

Variatie: gekookt. Schil de koolrabi en de rode biet en snijd ze in blokjes. Kook de groente apart van elkaar in 10 minuten beetgaar. Giet het vocht weg. Meng de afgekoelde gekookte groente met de overige ingrediënten en de dressing.

Ook lekker als hoofdgerecht met koude blokjes gekookte aardappel of rijst erdoor.

Krenten ipv rozijnen mag ook, hoor.

23 augustus 2008
Koolrabi in overvloed, bieten uitgedund. Cylindra is erg rood. De salade wordt dus erg rood. Maar wel heel lekker en gezond.

30 augustus 2024
Dit recept is omgezet naar format 2024, opdat Google en andere zoekmachines het beter kunnen verwerken. En nu hebben we er foto’s bij. Het kan heel goed dat het zestien jaar niet is gemaakt, maar nog steeds zeer smakelijk. En niet zo rood, dit keer. We gebruikten Chioggia-bieten, die rood-wit geringde.

1 gedachte over “Koolrabi-bietensalade”

Plaats een reactie

Waardering