Koolrabisalade met walnoten

2 koolrabi’s, geschild en in lucifertjes gesneden; ½ appel, (on)geschild, in lucifertjes gesneden; ¼ – ½ citroen, alleen sap; ca. 50 gr walnoten (in de hand in grove stukken geknepen); 1 eetl peterselie, fijngehakt blad; 1 eetl mierikswortel, geraspt; 2 bosui/lenteui, voornamelijk het wit in dunne ringetjes; 1 eetl mayonaise; optioneel:1 eetl appelazijn/ciderazijn; peper en zout

Koolrabisalade met walnoten close up.jpgKoolrabi’s schilt men van onder naar boven dik tot dunner. Onder is het namelijk al wat aan het verhouten.
De lucifertjes maken wij met een mandoline. Grof raspen mag ook.
De citroensap dient ook om verkleuren te voorkomen en is meteen het zuurtje in de dressing. Dus meng de koolrabi, appel en citroensap direct.
De mierikswortel hebben we zelf ingemaakt. U kunt ook een potje kopen – of u heeft zelf stukken mierikswortel in de vriezer liggen.
Meng de mayonaise met de azijn in een kommetje. Doe eerst wat minder dan een eetlepel azijn, want wie weet is het te zuur met de citroensap.

Doe alles – dus nu ook met de bosui en peterselie – in een kom en schep goed door. Proef. En ja, misschien mag er nog wat azijn bij, maar u moet wel de koolrabi blijven proeven. Anders wordt het een zure hap. Voeg naar eigen inzicht peper en zout toe.


8 juli 2013
Koolrabisalade met walnoten - tuin.jpgHet is bloedje heet. Zomers dus. Dat vereist frisse salades. (En een foto met de boomgaard op de achtergrond.) Ergens had ik ooit een koolrabi-recept met walnoten en slasaus gezien. Slasaus heb ik nog nooit van mijn leven gebruikt en dat houd ik graag zo (sorry als ik iemand voor het hoofd stoot – het is niet beledigend bedoeld). Maar alleen walnoten, koolrabi en slasaus vond ik wat dunnetjes. DusSmaakvrienden Groenten erbij open geslagen. En dit is het geworden.
Lekker. Mrs. M vond het wat aan de zure kant. Ik niet, hoewel ik aan het einde van de maaltijd wel moest toegeven dat ze gelijk had. Zo gaat dat tussen ons. Dus ik heb hier, in dit recept, de terughoudendheid met de zuur (citroen of azijn) proberen te betrachten.


OPMERKINGEN
Wees voorzichtig met de hoeveelheid azijn c.q. citroensap. Beter te weinig dan te veel.

2 gedachten over “Koolrabisalade met walnoten”

    • Dat gold ook de peterselie. Er staat op een gegeven moment ‘meng alles’ – daar heb ik peterselie en bosui bijgeschreven. Dank. Samen maken we het beter.

      Beantwoorden

Plaats een reactie