Koolrabisalade met noten

Koolrabisalade met walnoten of pistaches
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
13 min
 

Deze salade van koolrabi en noten is lekker fris en eenvoudig te maken. Je kunt walnoten gebruiken en ook pistaches. Met wat fris zuur en pit heb je een smakelijk maal.

Gang: maaltijdsalade, Salade
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: Norbert Mergen
Ingredienten
 • 2 st koolrabi’s, geschild en in lucifertjes gesneden
 • ½ st appel, idem
 • ½-1 st citroen, alleen het sap
 • 50 gr walnoten, in grove stukken, of hele gepelde pistaches of (geen hazelnoot, dat is te sterk)
 • 1 eetl peterselie, fijngehakt blad
 • 1 eetl mierikswortel, geraspt
 • 2 st bosui/lenteui, voornamelijk het wit in dunne ringetjes
 • 1 eetl mayonaise optioneel
 • 1 eetl appelazijn/ciderazijn
 • peper uit de molen en evt. zout
Bereiding
 1. Koolrabi’s schilt men van onder naar boven dik tot dunner. Onder is het namelijk al wat aan het verhouten. De lucifertjes maken wij met een mandoline. Grof raspen mag ook.

 2. De citroensap dient ook om verkleuren te voorkomen en is meteen het zuurtje in de dressing. Dus meng de koolrabi, appel en citroensap direct.

 3. De mierikswortel hebben we zelf ingemaakt (eigenlijk ondoenlijk gezien de scherpe dampen die vrijkomen – alle ramen open!). Je kunt ook een potje kopen – of je hebt zelf stukken mierikswortel in de vriezer liggen die je kunt raspen.

 4. Meng in een kommetje de mayonaise met de azijn. Doe eerst wat minder dan een eetlepel azijn, want wie weet is het al te zuur door de citroensap.

 5. Doe alles – dus nu ook met de bosui en peterselie – in een kom en schep goed door. Proef. En ja, misschien mag er nog wat azijn bij, maar je moet wel de koolrabi blijven proeven. Anders wordt het een zure hap.

 6. Voeg naar eigen inzicht peper en zout toe.

Opmerkingen

Wees voorzichtig met de hoeveelheid azijn c.q. citroensap. Beter te weinig dan te veel.

Wij hadden op 24 juli geen mierikswortel en namen een theelepel Coleman mosterdpoeder.

We hadden geen walnoten, dus pistaches gebruikt. (Nu heeft niet iedereen die in huis, maar pecannoten of cashews zou ook goed kunnen.)

We haden geen lente-/bosui, dus de milde witte ui white satin kleingesneden.

8 juli 2013
Het is bloedje heet. Zomers dus. Dat vereist frisse salades. (En een foto met de boomgaard op de achtergrond.) Ergens had ik ooit een koolrabi-recept met walnoten en slasaus gezien. Slasaus heb ik nog nooit van mijn leven gebruikt en dat houd ik graag zo (sorry als ik iemand voor het hoofd stoot – het is niet beledigend bedoeld). Maar alleen walnoten, koolrabi en slasaus vond ik wat dunnetjes. Dus Smaakvrienden Groenten erbij open geslagen. En dit is het geworden.
Lekker. Mrs. M vond deze koolrabisalade met noten wat aan de zure kant. Ik niet, hoewel ik aan het einde van de maaltijd wel moest toegeven dat ze gelijk had. Zo gaat dat tussen ons. Dus ik heb hier, in dit recept, de terughoudendheid met de zuur (citroen of azijn) proberen te betrachten.

2013 met lenteui en walnoten
2023 met witte ui en pistaches

24 juli 2023
Tien jaar later. De Chinese kool moet worden uitgeplant, daar waar nu nog betrekkelijk veel koolrabi’s staan. Dus vanavond met zijn tweeën deze salade gegeten (zonder walnoten, met pistaches) en een venkelworstje. Het blijft lekker en nu geen commentaar van mrs. M dat het te zuur was.

3 gedachten over “Koolrabisalade met noten”

  • Dat gold ook de peterselie. Er staat op een gegeven moment ‘meng alles’ – daar heb ik peterselie en bosui bijgeschreven. Dank. Samen maken we het beter.

   Beantwoorden
 1. heerlijk. azijn weggelaten en koolrabi geraspt,walnoten door molentje gedaan en mosterd ipv mierikswortel. goed gegeten met groene blad van de witlof gekookt met kaas erover.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering