Kruisbessentaart met kwark

Bron: Taart uit eigen tuin van Peter Bauwens
250 gr bloem; 100 gr boter; 1 ei; 2 eetlepels suiker; pietsje zout; 250 gr volle kwark (zie opmerkingen); 2 eieren, gescheiden; 2-3 eetl suiker; 1 eetl bloem; 500 gr kruisbessen

Kruisbessentaart met kwark - breed.jpg

Voor een springvorm van 26 centimeter diameter. En de deegrand tot pakweg halverwege de hoogte.

Was de kruisbessen en verwijder steeltjes en kroontjes. Een stevige keukenschaar helpt om de kroontjes af te knippen. En met de hand het steeltje.

Kruisbessentaart met kwark gevuld met bessen.jpgMaak een soepel deeg van de bloem, boter, het ene ei en de twee eetlepels suiker. En een beetje zout. Laat het een half uur koelen in de koelkast. Rol het deeg uit met een deegroller en bekleed een springvorm.
Bak het deeg 10 minuten voor op 150 graden (blind bakken).

Meng ondertussen met een mixer de kwark, twee eidooiers, 2 à 3 eetlepels suiker en de ene eetlepel bloem. Klop de twee eiwitten stijf en spatel het  voorzichtig door het kwarkmengsel.

Kruisbessentaart met kwark gebakken.jpgBedek de bodem van de springvorm met kruisbessen. Giet het kwarkmengsel erover. Tril het in, d.w.z. laat de gevulde taartvorm een beetje vallen opdat het mengsel ook in de holle ruimten tussen de kruisbessen indaalt.
Bak de taart 35 tot 45 minuten. Ze krijgt een licht kleurtje; dan is het goed. Laat goed afkoelen en serveer.

Het is zeker geen zoete taart maar een mooie balans tussen het wrangzure van de kruisbes en het zoete van de rest van de taart.

5 juli 2012
Gemaakt. Het werd tijd dat ik een kruisbessentaart maakte. Na jaren lang kruisbessen te hebben, moest het er eens van komen.
Een heerlijke taart; een beetje zuurwrang. Jummie.

OPMERKINGEN
1)   We hadden geen volle kwark, maar magere. Dus wat magere en twee eetlepels mascarpone voor het vetgehalte.
2)   Het deeg is niet zo soepel als het klinkt. Het is een vorm van zanddeeg. Dus uitrollen en het idee om zo een plak als bodem in de taartvorm te draperen…. vergeet het. Het is – althans bij ons – lappenplakken.
3)   Blind bakken. De rand staat verticaal omhoog. De warmte maakt de boter eerst zacht, alvorens het door het bakken verhardt. De kans bestaat dat de rand inzakt. Wij checken altijd even na een paar minuten en plakken de boel dan weer rechtop.
4)   Misschien is het beter ons eigen zoete taartdeeg te gebruiken, minus wat suiker.

Plaats een reactie