Makreelfilets met kruisbessensaus

Inspiratie: Okke houdt van kruisbessen
4 makrelen, schoongemaakt en vlindervormig gesneden; ca. 250 gr kruisbessen; 1 ei; peper & zout

Snijd de kop van de vis, net achter de kieuwvin.
Het vlindervormig open snijden is gewoon openklappen en de graat eruit. Dat doet u door de makreel op de rug op de snijplank te leggen en (door zijn buik) met een scherp mes pal langs de ruggengraat te snijden. Door de graten heen. Let op: de vis moet niet in tweeënworden gesneden! Trek de ruggengraat voorzichtig los, zodat er weinig tot geen visvlees meekomt, sla de vis open en peuter de doorgesneden graten er met een gratentang of pincet uit.
Een andere methode is: als de vis is schoongemaakt, nog even van buikholte tot staart insnijden. Dan met de buikholte op de snijplank/werkplank leggen en goed drukken.
Dep de vissen droog, bestrooi met peper en zout.

Verwarm de oven op 220o C.

Maak de kruisbessen schoon: steeltje er af, pluimpje er af – dat laatste gaat makkelijk met een schaar, waarbij het het beste is met het midden van de schaar te knippen. Een stukje kruisbes mag gerust mee.
Pureer de kruisbessen. Wrijf het door een zeef met een houten lepel of een grote soeplepel: u houdt pulp met pitten over en dat mag weg.
Neem een voldoende grote bakplaat. Smeer er wat olie over of gebruik bakpapier. Leg de makrelen met de huis naar benee er op en schuif in de oven. Na pakweg 5 – 7 minuten keert u ze om: de huid mag bruinen (en als dit niet goed lukt, de grillstand gebruiken).
Ondertussen doet u de kruisbessensap met een ei in een steelpan. Verwarm het langzaam en klop het voortdurend luchtig met een garde.

Drapeer een goede lepel kruisbessensaus op een bord en leg daarop de makreel.

6 juli 2012
Goddelijk. En nu is meteen ook duidelijk waarom makreel en rabarber goede vrienden zijn. Wij aten er een bord welgevulde sla naast. Mrs. M zei: "Als je niet weet dat dit kruisbessen zijn, zou je het op groene appel of zo houden."

OPMERKINGEN
·         De huid van de makreel kan "ploffen" onder de grill, dus wel een beetje oppassen.
·         Bij Okke worden de kruisbessen eerst gekookt, gepureerd, met een klont boter gemengd en dan weer opgewarmd met een ei geklopt. Dat maakt een dikkere, vettere saus. De wijze die wij hanteren maakt het heerlijk luchtig.

Plaats een reactie