La Tied di Luigia

(Schotel met mosselen uit Bari)

Uit: NRC kookrubriek 8 september 2005
800 gr aardappelen (roseval); 1½ kg mosselen (met schelp; minder als zonder schelp); 250 gr basmati rijst, 4 grote tenen knoflook, 80 gr peterselie; 150 gr pecorino, olijfolie; peper; zout

Schil de aardappelen en snijdt ze in 3 mm dunne plakjes (met de mandoline). 80 Gram peterselie betekent een flinke bos: neem het blad van de peterselie en gooi de dikke stengels weg. Hak de peterselie met de knoflook fijn en meng 100 gram van de pecorino er door. 
Maak de gewassen mosselen open door een mesje aan de bolle zijde tussen de schelpen te steken. Snijd de sluitspier los. Open de mossel en snijd 'm los van de bovenste schelp. Laat de mossel dus vastzitten in de onderste helft.  Vang het vocht uit de mossel op.Schil de aardappelen en kook ze net gaar. Laat ze afkoelen. Wrijf met het knoflookteentje de ovenschaal goed in. Vet de ovenschaal in met de roomboter. Rasp een hoeveelheid kaas. Scheidt het ei en doe het geel in een kopje. Snij de aardappelen in plakjes. 
Neem een ronde metalen ovenschaal (een 'tied' in het dialect van Bari). Of neem een kasserol. Smeer de bodem in met olijfolie. Bouw nu zeven lagen op: aardappelplakjes, mosselen, rijst, aardappelplakjes, mosselen, rijst aardappelplakjes. Strooi tussen elke laag wat van de peterseliemengsel, peper, zout en sprenkel wat olijfolie. Giet het lekvocht van de mosselen bij ca. 0,6 liter water en vul de schaal (pan) tot de bovenste laag net onder staat. Ca. 15 minuten zachtjes koken. Het vocht is dan grotendeels opgenomen. Daarna ca. 15 minuten in de oven op 200o tot alle vocht is opgenomen. Strooi de rest van de pecorino erover en zet de schaal of pan even onder de gril zodat er een krokante laag ontstaat. Lauw serveren.

1 januari 2006 
Gemaakt voor onze Nieuwjaar-huisbridgedrive. Als een salade bij veel andere dingen. Uiteindelijk aten er veertien mensen van en er was nog over. Veel lovende woorden gehad over deze salade.

OPMERKINGEN

Ik heb de verhoudingen opgerekt naar acht personen. Maar ik heb nog niet eens de dubbele hoeveelheid aardappelen nodig gehad (de laag met aardappelplakjes). Ik heb bovendien mosselen zonder schelp gebruikt, dus had ik geen vocht uit de schelp.

Plaats een reactie