Lady Ridley’s Nettle Soup

Brandnetelsoep van Lady Ridley

Heerlijk zachte soep van jonge brandneteltoppen en wat aardappel.

Gang: Soep
Keuken: Engels
Auteur: www.nettles.org.uk (verouderd)
Ingredienten
 • 900 ml groentebouillon
 • 450 gr aardappels, geschild en in kleine blokjes
 • 225 gr brandnetels, jonge toppen
 • 50 gr roomboter
 • scheutje room
 • peper & zout;
Bereiding
 1. De verhouding is 4:2:1

Bereiding:
 1. Kook de aardappelen zo'n 10 minuten in een laagje water met wat zout. Afgieten.

 2. Een brandneteltop bestaat uit pakweg de bovenste vier blaadjes en de groeitop, waarvan het blad nog moet ontvouwen. Maak de brandneteltoppen schoon door de bladeren en top eraf te knippen en het stukje stengel weg te doen. Was de bladeren een paar keer en laat ze in een vergiet uitdruipen en/of slinger ze droog in een slazwieper.

  Hak ze grof.

 3. Smelt de boter in een pan en doe de brandnetels erbij. Smoor en schep regelmatig om.

 4. Na een paar minuten de aardappelstukken erbij en de bouillon.

 5. Kook plm 10 minuten en pureer het geheel met een staafmixer – of op andere wijze.Breng op smaak met peper en zout. En doe er een scheutje room bij.

Opmerkingen

1)   Als u grote borden maakt kunnen er ook wat croutons in.
2)   U zult zich verbazen hoeveel brandneteltoppen (ca. 4 bladeren en de groeipunt) u moet plukken om uiteindelijk 225 gram te krijgen. Neem maar een emmer mee. Maar het is leuk werk. Ik pluk ze met blote handen, maar een paar handschoenen kunnen nooit kwaad.
3)   Volgens de website is het recept afkomstig van The Viscountess Ridley. Zij stierf in 2006 op 77-jarige leeftijd. Elders is hetzelfde recept te vinden als (bijvoorbeeld) Soupe aux Orties.


31 maart 2009
Dit is ècht lekker. De wat kruidige smaak van de brandnetel komt heerlijk tot zijn recht. Geserveerd in kleine kopjes (ca. 80 ml) als voorgerechtje. Ik wilde onze gasten laten raden naar wat het was, maar mijn geliefde mrs. M had het al verraden.

6 april 2011
Al zeker twee weken kijk ik hoe de brandnetels de kop op steken en ik denk aan deze soep. Vandaag weer gemaakt. En nu heeft mrs. M haar mond gehouden: iedereen vond het erg smakelijk en één raadde wat het was – of was die er op 31 maart 2009 ook al bij?

Plaats een reactie

Waardering