Brownies

350 gr pure chocolade (60%+); 250 gr roomboter (ongezouten); 3 grote eieren, of 4 kleinere; 250 gr ongeraffineerde rietsuiker; 50 – 100 gr bloem; 1 theel baking soda (of hele grote theel bakpoeder) + beetje boter om in te vetten

Brownie - bak.jpgVierkant bakblik van ca. 23 x 23 cm is aan te bevelen. En al helemaal een met een losse bodem.

Verwarm de oven voor op 180o C.
Neem een au bain-mariepannetje(of anders een bak in een pan water) en smelt de pure chocolade en de boter.
In een kom de eieren met een mixer glad slaan – het wordt lichtgeel – en dan de suiker erdoor mixen. Het krijgt iets van mayonaise, hetgeen niet vreemd is.
Schep de gesmolten chocolade erbij en erdoor. De bloem en de baking soda/bakpoeder erboven zeven en erdoor spatelen.
De bakvorm invetten en het beslag erin doen.
In de oven zetten.

Brownie - stukje 2.jpgNa pakweg 40 minuten – wel even testen (naald erin, en moet er met wat kruimels aan uit komen), want de ene oven is de andere niet – uit de oven halen en op een rooster laten afkoelen.
Na pakweg een half uur uit de vorm nemen (door twee borden te gebruiken en om te keren, bijvoorbeeld). Verder laten afkoelen.
Snijd er zestien of meer brownies van.

9 maart 2011
Grote groep eters. Iedereen vond ze bijzonder lekker. Maar de ene chocolade is de andere niet: wij hebben Original Beans Piura couvertures van Chocoweb gebruikt.

Opmerkingen
1)   50 gr bloem maakt het steviger en "natter" – 100 gr bloem iets meer cake-achting. U beslist. Wij hebben het gemaakt met 50 gr bloem.
2)   In de oven komt de hele boel flink omhoog. Uiteindelijk zakt het wel weer in. De rand van de "cake" kan blijven opstaan. Wij hebben deze bijgesneden/-gebroken, zodat we een vlak geheel hadden die we goed konden omkeren.
3)   Het oorspronkelijke advies is 170o en 40 minuten. Wij hebben langer moeten bakken en het uiteindelijk naar 200o C opgedraaid. Maar dat kan aan onze gasoven liggen.

Plaats een reactie