|
Voor dit recept noemen we de olijfkomkommer achocha. Ze zijn immers veel groter dan olijven geworden. U plukt namelijk de fikse exemplaren, iets van 7 cm lang – die nog groen zijn; niet geel. Breng water aan de kook.
Snijd de kontjes – of kopjes, in elk geval het deel met de steelaanzet; er af en hol ze uit. Het beste gaat dit met een theelepel en soms is zelfs de steel van de lepel handiger. In een kasserol (gietijzeren pan) de lenteui, paprika en knoflook in wat olie bakken. Doe de gehakt erbij en maak het rul met een vork. Voeg wat later de tomatenbrokken toe als ook de wortel en het snufje saffraan.
Schep de boel over in een zeef. Laat het vocht in de pan lekken en druk het met de achterkant van een lepel nog wat uit. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
16 september 2012
Gisteren stond MergenMetz voor het eerst op een markt. Het was de Oogstfair bij de Boschhoeve in Wolfheze. Hemelsbreed gezien onze achterburen. Dus daarom deden we het. Leuk. Nu was het voor ons meer oud-papier-liefde-werk: we hadden schapengoulash van zeldzame Schoonebeeker heideschapen, schapenkaas van zeldzame Friese melkschapen en stukken porcetta en baconfilet van het zeldzame Bonte Bentheimer landvarken.
Een van de vrijwilligers van de Boschhoeve wees me er op dat ik ergens schreef dat het voor mij een uitdaging is de olijfkomkommer op de Nederlandse tafels te krijgen (lees dit, vrij onderaan).
"Nou," zei ze, "We hebben die al jaren in de moestuin van de Boschhoeve." Ik antwoordde dat ik niet claimde dat ik de enige was die het teelde, dat was toentertijd ook niet met de palmkool het geval. Maar verborgen teelt in tientallen moestuinen van hobbytuiniers is wat anders dan het promoten. Enfin, vandaag voelde ik mij dus genoopt eens gevulde grote olijfkomkommer – achocha – te maken.
Mrs. M vond het lekker.
Gelukkig.
2. Het oorspronkelijke recept gaat uit van kipfilet en na het terugdoen van de gevulde achocha's hebben ze het over 'nog 45 minuten sudderen'. Die zijn gek!
3. Het vullen van de achocha's heeft wel wat van het vullen van pijlstaarten van de gelijknamige inktvis. Oftewel 'de tubes'.
Heb verleden jaar een potje met olijf komkommer in het zoetzuur gekregen.
Dit was heel lekker maar dit was olijf komkommer met stekeltjes.
Op Uw website zag ik ze staan zonder stekels, genaamd achocha.
Hoe kom ik aan deze zaden ?
Groet, Rienk
Dag Rienk, kijk eens hier in onze webwinkel https://mergenmetz.nl/product-categorie/tuin/zaden-tuin/