Met gehakt gevulde achocha

Bron: een Peruviaans recept, maar dan anders
Stuk of 20 grote achocha's; 200 gr rundergehakt; 1 fikse of twee kleinerewortels, gaar gekookt en klein gehakt; 2 rijpe tomaten, in stukjes; 1 paprika, klein gesneden; 5 lente-ui, in dunne ringetjes; 1 teen knoflook, fijngehakt; wat olie; klein beetje saffraan; peper & zout;

Met gehakt gevulde achocha 1.jpg

Voor dit recept noemen we de olijfkomkommer achocha. Ze zijn immers veel groter dan olijven geworden. U plukt namelijk de fikse exemplaren, iets van 7 cm lang – die nog groen zijn; niet geel.

Breng water aan de kook.

Snijd de kontjes – of kopjes, in elk geval het deel met de steelaanzet; er af en hol ze uit. Het beste gaat dit met een theelepel en soms is zelfs de steel van de lepel handiger.
Middenin de olijfkomkommer zit de zaadlijst; door de grotendeels uitgeholde vrucht plat op een snijplank te leggen, kunt u met een lepel de zaadlijst doorsnijden en er uit schrapen.
Blancheer de uitgeholde achocha's een minuut of twee. Niet te lang, anders worden ze slap. In koud water dompelen om de garing te stoppen. Uit laten lekken.

In een kasserol (gietijzeren pan) de lenteui, paprika en knoflook in wat olie bakken. Doe de gehakt erbij en maak het rul met een vork. Voeg wat later de tomatenbrokken toe als ook de wortel en het snufje saffraan.

Schep de boel over in een zeef. Laat het vocht in de pan lekken en druk het met de achterkant van een lepel nog wat uit.
Vul de achocha's met het gehaktmengsel en leg ze terug in de pan.
Verwarm nog even door en serveer.

Met gehakt gevulde achocha 2.jpg

 

Met gehakt gevulde achocha 3.jpg

 

 

Met gehakt gevulde achocha 4.jpg

16 september 2012
Gisteren stond MergenMetz voor het eerst op een markt. Het was de Oogstfair bij de Boschhoeve in Wolfheze. Hemelsbreed gezien onze achterburen. Dus daarom deden we het. Leuk. Nu was het voor ons meer oud-papier-liefde-werk: we hadden schapengoulash van zeldzame Schoonebeeker heideschapen, schapenkaas van zeldzame Friese melkschapen en stukken porcetta en baconfilet van het zeldzame Bonte Bentheimer landvarken.
Een van de vrijwilligers van de Boschhoeve wees me er op dat ik ergens schreef dat het voor mij een uitdaging is de olijfkomkommer op de Nederlandse tafels te krijgen (lees dit, vrij onderaan).
"Nou," zei ze, "We hebben die al jaren in de moestuin van de Boschhoeve." Ik antwoordde dat ik niet claimde dat ik de enige was die het teelde, dat was toentertijd ook niet met de palmkool het geval. Maar verborgen teelt in tientallen moestuinen van hobbytuiniers is wat anders dan het promoten. Enfin, vandaag voelde ik mij dus genoopt eens gevulde grote olijfkomkommer – achocha – te maken.
Mrs. M vond het lekker.
Gelukkig.

OPMERKINGEN
1.   Pluk wat meer achocha's want soms scheurt er een bij het uithollen uit.
2.   Het oorspronkelijke recept gaat uit van kipfilet en na het terugdoen van de gevulde achocha's hebben ze het over 'nog 45 minuten sudderen'. Die zijn gek!
3.   Het vullen van de achocha's heeft wel wat van het vullen van pijlstaarten van de gelijknamige inktvis. Oftewel 'de tubes'.

2 gedachten over “Met gehakt gevulde achocha”

 1. Heb verleden jaar een potje met olijf komkommer in het zoetzuur gekregen.
  Dit was heel lekker maar dit was olijf komkommer met stekeltjes.
  Op Uw website zag ik ze staan zonder stekels, genaamd achocha.
  Hoe kom ik aan deze zaden ?

  Groet, Rienk

  Beantwoorden

Plaats een reactie