Moren en Christenen

Moros y Christianos

Bron: Moro
150 gr zwarte bonen, een nacht geweekt; ½ middelgrote ui; 2 tenen knoflook; 2 laurierblaadjes, vers; ½ kaneelstokje; 1 sinaasappelschil, geraspt; ½ sap van een sinaasappel; 2 eetl olijfolie; ½ bosje peterselie, grof gehakt; 150 gr witte rijst; peper & zout

Giet de geweekte bonen af, doe ze in een pan met minimaal 6 x hun volume aan koud water. Doe er de ui, knoflook, laurier en het kaneelstokje bij. Kook. Evt. schuim afscheppen. Als ze na een uur of wat gaar zijn, afgieten tot de bonen net nog in het nat staan.
Breng op smaak met de sinaasappelrasp en -sap, olijfolie, peper & zout en peterselie. Wegzetten.
Kook de rijst in licht gezouten water. Afgieten.

Doe de rijst op de borden. Schep de bonen erop met enkele lepeltjes kookvocht, zodat zowel het wit van de rijst als het zwart van de bonen is te zien.

16 april 2009
Gemaakt als onderdeel van een Spaanse maaltijd. Men vond het lekker. Geserveerd met makreelfilets uit de oven.

Voor de kritische volger van onze website, waarvan de groentegerechten toch vooral op de productie van onze moestuin zijn gebaseerd: de peterselie en ui zijn van eigen teelt. Pfew.

Bedenk dat Spanje zich pas in 1492 definitief van de muzelmannen, moren of, in modern Nederlands: moslims, heeft ontdaan. Ze zijn daar langer Arabisch-Islamitisch geweest dan Westers-Christelijk. Dat is pas de laatste 500 jaar. Enfin, het moge duidelijk zijn dat de zwarte bonen de moren zijn en de witte rijstkorreltjes de Christenen. De vraag is: welke heeft meer smaak?

OPMERKINGEN
1.   Men mocht het dan wel lekker vinden, maar ik miste iets. Wel een opmerkelijke smaakcombinatie: bonen, kaneel, sinaasappel. Heeft m.i. behoorlijk wat peper & zout nodig, want bonen zijn nu niet bepaald sterk van smaak en rijst ook niet.

Plaats een reactie