Mosselen met venkelzaad

bron: Mosseltijd (De Gouden Leeuw, Scherpenisse)
1 kg mosselen; 80 gr bleekselderij, klein gesneden; 40 gr ui, klein gesnipperd; olijfolie; 1 theel venkelzaad; 1 volle soeplepel kervel; noilly prat (of droge – groene – martini), klont roomboter; peper (niet echt nodig, zie opmerking 3)

Mosselen met venkelzaad - detail.jpg

Spoel de mosselen onder koud water en controleer ze.
Verhit een scheutje olie en smoor daar in de ui en bleekselderij een minuutje of twee (aanzetten heet dat ik kooktermen). Doe het venkelzaad erbij, roer door. Vuur mag gerust hoog. Doe de mosselen in de hete pan erbij, strooi de kervel erover en een paar slagen met de pepermolen. Voeg na één keer opkoken een flinke scheut noilly prat toe. Kook nog een paar keer tot alle mosselen open staan.

Roer voor het opdienen een klont boter erdoor.

31 december 2009

Mosselen met venkelzaad - schaal.jpg

Oudjaarsavondmaaltijd: mosselen en huisgemaakte dikke frites. Mrs. M vond dit de lekkerste mosselen die ze ooit heeft gegeten. En we moeten zeggen: verdraaid goede combinatie van venkel, bleekselderij, vermouth en kervel.

Opmerkingen
1.   1 kg mosselen voor 2 personen? Wij aten met zijn tweeën 2 kg minus de paar op voorhand weggegooide mosselen. En mrs. M is niet bepaald een grote eetster. Misschien omdat we er alleen een paar frites bij hadden.
2.   Verse kervel heb ik nu niet. De Roomse kervel is weggestorven en ligt nu onder wat stro tegen de vorst bedekt. Ik heb in plaats van de soeplepel een heel potje kervel erin gedaan.
3.   Nu ik dit invoer voor de website denk ik: ik ben de peper vergeten.

Plaats een reactie