Rollade met perenvulling

Bron: tja, ergens van Internet geplukt, denk ik
(Voor 8 personen:) varkensrolladevlees (schouder, fricandeau mag ook, ca. 1250 gr); 2 eetl rozemarijn, fijngesneden; 3 handperen in kleine blokjes; broodkruim (5 sneetjes of equivalent); 1 dl melk; 1 ui, gesnipperd; honing; peper; olijfolie; citroensap van max. 1 citroen; roomboter

Rollade met perenvulling.jpgFruit de ui een minuut of drie in de olijfolie of matig vuur. Die de fijngewreven of gesneden rozemarijn toe en bak nog even door. Haal de pan van het vuur en doe de melk, peper en de broodkruim erbij. Meng alles goed door elkaar. Tenslotte nog een eetlepel honing erdoor.

Pak het vlees en maak er een "lap" van. Besprenkel het met zout en wat citroensap. Leg de vulling in het midden en rol het vlees eromheen. Bind op met keukentouw. Dat is een lastige klus, want de vulling wil er uit….

Rollade met perenvulling - plak.jpg

Braad de rollade eerst in boter om en om aan in een grote stevige pan. Hevel 'm daarna over in een braadslee en zet die in de oven. Geef er nog een lik met de honinglepel over.

1)   Het originele recept zegt: oven op 200o C en na 20 minuten terugdraaien naar 170o C. Vlees in totaal 40-45 minuten garen laten.
2)   Wij hebben de oven op 85o C ingesteld, een thermometer in de rollade gestoken en laten de oven uitgaan als er een kerntemperatuur van 750 C is bereikt. Luchtvochtigheid 10% tegen uitdrogen (anders af en toe bedruipen). Dat duurt pakweg anderhalf uur. En is wel slow cooking!

Laat het vlees 5 minuten rusten en snijd het in plakken.

25 december 2009
Onderdeel van ons kerstmenu. Met geroosterde wortelgroenten, aardappelpuree en over de puree een morieljesaus, maar dan met eekhoorntjesbrood (porcini).

OPMERKINGEN
1)   Kijk bij 'gevulde varkensrollade' voor wat detailfoto's over het openklappen en vullen.
2)   Behalve de wijze van bereiden in de oven: geen nadere opmerkingen.

Plaats een reactie