Omelet met pronkbonen

Omelet met bonen
Voorbereiding
1 uur
Kooktijd
15 min
 

Verrassend smakelijke omelet met zwarte pronkbonen, ui, knoflook, gerookt paprikapoeder en wat peper. Heerlijk met een salsa.

Gang: Hoofdgerecht of lunch
Keuken: Dutch cuisine
Voor: 4 Personen
Auteur: Norbert Mergen
Ingredienten
  • 6 st eieren
  • 1 st ui, gesnipperd
  • arachideolie
  • 1-2 tenen knoflook, geperst
  • pronkbonen, gekookt, uitgelekt en afgekoeld
  • 1 eetl gerookt paprikapoeder
  • beetje harissa
  • peper uit de molen
  • mild pittige salsa van tomaten
Bereiding
In de bonen
  1. Zet de bonen een nacht in het water om te weken. Kook ze de volgende ochtend, met een uurtje zijn ze wel gaar. Dan afgieten, evt onder koud water wat terugkoelen en uit laten lekken.

De bereiding
  1. Neem een ruime koekenpan, verwarm daarin wat olie op middelhoog vuur en fruit de gesnipperde ui glazig. Haal de ui eruit en laat even afkoelen.

  2. In een ruime kom de zes eieren breken en de geperste knoflook erbij doen. Draai er flink wat met de pepermolen boven. Klop goed los. Doe dan de bonen erbij en roer het gerookt paprikapoeder erdoor. Roer ook de afgekoelde ui erdoor en een beetje harissa voor pit.

  3. Ondertussen de koekenpan weer een scheutje olie gedaan en op temperatuur gebracht.

  4. Het beste kan je de ei-met-bonen in de pan lepelen, zodat de bonen goed verdeeld zijn.

  5. Bak een tijdje op niet te hoog vuur. En indien mogelijk even onder de grill of in een hete oven zetten, zodat de bovenkant ook mooi bruint.

  6. Serveer met een lekkere lik salsa.

Opmerkingen

Dit hoeft natuurlijk niet met pronkbonen, elke boon kan me dunkt. En ook uit blik (als het maar BIO is). Je kan er ook wat sla bij doen, in de winter is dat wat lastig maar een witlo(o)fsla past goed.


6 december 2020
Een week of wat geleden had Joseph de laatste bonen geoogst. De pronkboon Salford Black en nog wat kievitsbonen. Salford Black hebben we dit jaar vermeerderd voor de Heritage Seed Library. Maar die lading was al naar Engeland opgestuurd. Omdat het bakje bonen op het aanrecht telkens van links naar rechts en verder of terug werd geschoven, had ik ze gisteravond in de week gezet.
Als lunch hadden we al een radicchio salade met walnoten, yacon en provolone, omdat dochter Gabi langs was gekomen en het zondag was. Maar daardoor was de zin om een complete avondmaaltijd te maken een beetje weg. Maar de bonen stonden er. Uitgelekt.
En dit is eigenlijk verrassend lekker. Voor een snelle hap. Mrs. M is het ermee eens.

Plaats een reactie

Waardering