Ontzettend eenvoudige en overheerlijke seizoenssalade van dun gesneden radicchio met reepjes provolone en hazelnoten. Aanrader!
- 1 st roodlof cq radicchio di Chiogga (dus een ronde bol)
- hazel- of walnotenolie
- stuk provolone of mooie reinmelkse Remeker kaas
- handje hazelnoten of walnoten
- yacon (optioneel)
- pietsie grof zeezout, peper uit de molen
-
En ook de provolone of de Remeker kaas. Niet te dik allemaal.
-
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Neem ze er uit en hak grof. (Als je walnoten gebruikt, knijp je ze gewoon stuk.)
-
Schil yacon, neem niet een hele grote, maar naar eigen inzicht. Snijd de yacon in kleine reepjes of blokjes.
-
Neem een grote kom, meng alles met de passende notenolie. De hoeveelheid olie proef je zelf maar af. Bestrooi met een beetje grof zeezout en je mag er ook nog wat peper over malen.
Zout weglaten als je het niet snel serveert, want zout onttrekt vocht aan de groente.
-
Klaar, op de borden draperen.
1. Radicchio wordt in Nederland wel eens rode sla genoemd. Fout, fout, fout. Heeft niets met sla te maken.
2. Geen provolone? Geen Remeker? Neem dan een weinig uitgesproken stevige kaas.
3. De yacon hebben we er zelf bij gecombineerd en dat smaakt uitstekend! Tip voor Adriano!
3 november 2011
We aten bij Adriano. En dit was een van de groentegerechten die hij voorschotelde. Lekkere eenvoud.
12 november 2011
We gaan bij Gerrit en Tilly bridgen. Een tornooitje met een man of twaalf. Of we allemaal iets wilden maken en meenemen. Ik dit. Drie (of vier) radicchio’s opgeofferd en het ging schoon op. (Het bovenstaande is voor vier mensen.)