7 juni 2010
We hebben shiitakes in overvloed, we hebben overschotjes aan vis in de vriezer. In de koelkast staat een bak stevige visfond van een week geleden, er ligt nog een stevige wortel en bleekselderij en lenteui die hoognodig verwerkt moeten worden.
Googlen op 'vis en shiitakes'. Heel handig, dat Internettijdperk. Je hoeft niet meer creatief te zijn.
Bereiding
Leg de repen vis in een schaal en schenk er een scheut shao hsing wijn (of droge sherry) en een scheut sojasaus over. Even wat keren en een paar uur in laten trekken (in de koelkast).
Breng de bouillons met de rijst aan de kook. Afhankelijk van de kooktijd van de rijst doet u vlot erna of na pakweg tien minuten de selderij en ui erin. Houd aan de kook. Na een minuut of vijf ook de schijfjes wortel. En weer even later (we vinden dat de wortel wel een beet moet behouden, dus niet te lang) de visrepen, incl. marinade en de shiitakes. Nog even doorkoken en op smaak brengen met peper, zout en/of sojasaus.
Schep in borden en strooi de lenteui erover.
2) De kippenbouillon is een blokje en een liter water geworden (lichte bouillon)
3) Shao hsing wijn is Chinese rijstwijn. De geur heeft grote overeenkomst met die van droge sherry. Meer weten: hier.