Oosterse vissoep

bron: Internet
ca. 400 gr stevige witte vis, in repen gesneden; lichte sojasaus; shao hsing/shaoxing wijn of droge sherry; 6-7 gedroogde shiitakes, geweekt (of forse verse shiitakes), van steel ontdaan en hoeden in dunne plakken; 1 l kippenbouillon; ½ – 1 l visbouillon; 3 stengels bleekselderij, in dunne ringetjes; 1 grote ui, fijngesneden; 3 medium wortels of 1 hele forse, in dunne plakken; 4-6 eetl rijst; wat lenteui, in dunne ringetjes; peper & zout

7 juni 2010
We hebben shiitakes in overvloed, we hebben overschotjes aan vis in de vriezer. In de koelkast staat een bak stevige visfond van een week geleden, er ligt nog een stevige wortel en bleekselderij en lenteui die hoognodig verwerkt moeten worden.
Googlen op 'vis en shiitakes'. Heel handig, dat Internettijdperk. Je hoeft niet meer creatief te zijn.

Bereiding

Oosterse vissoep.jpgLeg de repen vis in een schaal en schenk er een scheut shao hsing wijn (of droge sherry) en een scheut sojasaus over. Even wat keren en een paar uur in laten trekken (in de koelkast).

Breng de bouillons met de rijst aan de kook. Afhankelijk van de kooktijd van de rijst doet u vlot erna of na pakweg tien minuten de selderij en ui erin. Houd aan de kook. Na een minuut of vijf ook de schijfjes wortel. En weer even later (we vinden dat de wortel wel een beet moet behouden, dus niet te lang) de visrepen, incl. marinade en de shiitakes. Nog even doorkoken en op smaak brengen met peper, zout en/of sojasaus.
Schep in borden en strooi de lenteui erover.

OPMERKINGEN
1)   Het heette op Internet Chinese vissoep, maar volgens mij zijn shiitakes hartstikke Japans.
2)   De kippenbouillon is een blokje en een liter water geworden (lichte bouillon)
3)   Shao hsing wijn is Chinese rijstwijn. De geur heeft grote overeenkomst met die van droge sherry. Meer weten: hier.

Plaats een reactie