Paddenstoelen-bietenrisotto

Paddenstoelen-bietenrisotto

Een lekkere, volle risotto met bieten en verschillende paddenstoelen. Een heerlijke maaltijd als het buiten regent en stormt. En anders ook.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Ingredienten
  • 1 ltr groenten- of paddenstoelenbouillon, heet
  • 200 gr risottorijst (arborio)
  • 2 st ui of sjalotten, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt of geperst (minstens een kwartier voor verhitting)
  • scheut droge rode wijn
  • 500 gr bieten, (dag van tevoren) gekookt en in blokjes gesneden
  • klont ghee of roomboter
  • 400-500 gr verschillende paddenstoelen, grof gesneden
  • 4 eetl peterselie (platte!), blad fijngehakt
  • 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • peper uit de molen
  • scheut olijfolie
Bereiding
  1. Wij kookten de bieten een dag tevoren. Het duurt namelijk een uur of wat en moet nog afkoelen. (Of je hebt gekookte bieten gekocht.)

  2. In een steelpannetje heb je de hete bouillon klaar staan.

  3. In een stevige pan verhit je de olie en smoort de ui of sjalot glazig.

  4. Draai en vuur hoog en doe de rijst erbij. Schep goed om, zodat de rijst wordt 'gecoat'. Blussen met een goede scheut wijn en het vuur laag draaien.

  5. Ale er voldoende wijn is verdampt, een grote scheut bouillon erbij doen. Nu begint het risotto make.

  6. Even roeren, wat bouillon erbij, even roeren, wachten, als de bouillon bijna is opgenomen, herhaal dit. Tot….

  7. de rijst begint te garen. Doe dan de ½ van de paddenstoelen erbij. En de blokjes biet. Schep goed om. Misschien nog wat bouillon?

  8. Neem een koekenpan, laat de boter of ghee erin smelten en bak de andere helft van de paddenstoelen stevig en mooi bruin. Maal er wat peper over.

  9. Ondertussen gaart de risotto. Maal ook hier wat peper over en doe ⅔ van de peterselie erdoor. Schep om.

  10. Als de paddenstoelen in de koekenpan mooi gebakken zijn, vuur uit.

  11. Roer de kaas door de risotto. Vuur uit.

  12. Schep de risotto op de borden, verdeel er een streep gebakken paddenstoelen over en bestrooi het met wat peterselie.

    Serveer! En eet smakelijk!

Eigen foto

21 december 2024
Onlangs was de beschrijving van paddenstoelen afgerond en is duidelijk hoe gezond oesterzwammen en shiitakes wel zijn. Champignons minder, maar die zijn ook okay. En we hebben de laatste bieten uit de tuin erbij gedaan in deze risotto. Mrs. M vond het erg smakelijk. En daar doen we het voor.

Plaats een reactie

Waardering