Pappardelle met schorseneren

Pappardelle met schorseneren

Simpel. Anders en zeer smakelijk. Scorzonera is Italiaans. Pappardelle of tagliatelle ook. Dus de Italiaanse keuken met wintergroente.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans, Nederlands
Auteur: Okke’s schorsenerensite
Ingredienten
 • 1 kg schorseneren, , geschild en in stukjes van pakweg 4 cm
 • handje walnoten
 • scheut room
 • 500 gr pappardelle (of tagliatelle)
 • hand peterselie (echte, dus geen krul), blad grof gehakt
 • 2 theel piment
 • 1 st citroen, alleen rasp
 • scheut scheut olijfolie en/of klont boter/ghee
 • zout en misschien wat peper uit de molen
Bereiding
 1. Kook de schorseneerstukjes in een minuut of tien beetgaar. Blijf erbij, het garen gaat opeens heel snel (en zie opmerking 2). Afgieten en goed uit laten lekken ("drogen").

 2. Breek de walnoten in grove stukken – kapot knijpen – en rooster ze in een droge koekenpan. Ook hier: blijf erbij, want opeens zijn ze zwart.

 3. Kook de pappardelle in de aangegeven kooktijd.

 4. Ondertussen bak je de schorseneerstukjes in een pan met wat olie en/of boter. Ook met olie worden ze wat bruin.

 5. Doe er wat room door en de piment (er staat 2 theelepels, maar doe het naar smaak) en de citroenrasp. Zout naar smaak.

 6. Roer de gare pappardelle (of tagliatelle) er door en ook de walnoten.

 7. Schep op de borden. Bestrooi met wat peterselie.

Opmerkingen

1.   We hebben het recept van Okke’s site wat aangepast. Hij had hazelnoten, in het geweldige boek Smaakvrienden Groenten staat de walnoot bij schorseneren als boezemvriend. Okke heeft sinaasappel, wij citroen.
2.   Omdat we schorseneren uit eigen tuin hebben, varieert de dikte. We gooien de dikkere stukken eerst in het kokende water en kort daarna de rest.

12 januari 2013
We hebben met dit gerecht gescoord. Niet alleen omdat Rola heel erg van pasta houdt – ze rent zich rot en we weten het van onze kinderen: sporters houden van pasta – maar ook nog eens omdat het bijzonder en bijzonder smakelijk is. Pasta anders, zou je haast zeggen.

2 april 2022
Nog eens gemaakt voor de betere foto’s. En het is erg smakelijk, subtiel. We waren aan het twijfelen gebracht doordat iemand onlangs zei dat het wat vlak van smaak was en dat er wel wat pittigheid in mocht. Nee, absoluut niet. Maar de ene kok is niet de andere.

1 gedachte over “Pappardelle met schorseneren”

 1. Ik koop nooit schorseneren, vergeet het gewoon maar nu heb ik ze gekocht en vond dit recept. Verrassend lekker. Aanvankelijk dacht ik ‘wat een saai recept’, maar het was heerlijk. Ik heb er wel een flinke scheut room door gedaan. Ik ga het zeker vaker maken. Erg lekker die schorseneren.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering