Deze pasta met artisjokharten en bottarga is verrukkelijk. En zeer eenvoudig te maken, mits je reeds over gekookte artisjokharten beschikt. Anders duurt het iets langer
- 280 gr droge pasta, bij voorkeur korte, zoals penne
- 10-12 st artisjokken of artisjokharten, (eventueel uit pot)
- 6 st verse, rijpe tomaten, in blokjes
- 3-4 tenen knoflook, fijngehakt, minstens een kwartier tevoren
- bottarga di muggine, (muggine is een harder)
- 1 st citroen, alleen rasp van de schil (sap kan voor de artisjokken worden gebruikt)
- olijfolie
- peterselie, blad middelgrof / middelfijn gehakt (de echte, platte, Italiaanse)
- Peper uit de molen, zout
-
Zet de pan water op om zo meteen de pasta te koken.
-
Maak de artisjokken schoon, verwijder de binnenste stro en verwijder de buitenste harde bladeren. Snijd ze in dunne plakjes en b waar ze even in water, aangelengd met citroensap.
-
Verhit in een ruime koekenpan een scheut olie en de knoflook. Doe vrij snel de uitgelekte artisjoksplakken erbij. Voeg een beetje water toe en laat 10 minuten koken.
-
Snijd ze in plakken. Verhit in de ruime koekenpan de olie, doe de knoflook erbij en de artisjokplakken. Roerbak voorzichtig. Doe er dan snel een soeplepel kookwater bij.
-
Doe de pasta in het kokende water. De kooktijd is vermoedelijk een minuut of zeven, acht.
-
Als je de verse artisjokken hebt gebruikt, moet je misschien wat kookwater afgieten. Niet alles. Strooi bottarga, naar smaak, in het water bij de artisjokplakken. Roer voorzichtig door. Proef en bepaal zelf hoeveel bottarga je wenst te gebruiken.
-
Als de pasta bijna gaar is – halfgaar – deze overdoen bij de artisjokplakken en omscheppen. Nog enkele minuten laten koken. Eventueel wat kookwater erbij.
-
Vuur uit. Citroenrasp en peterselie erdoor scheppen.
-
Ondertussen meng je in een kommetje de stukjes tomaat met wat olijfolie, peper en azijn.
-
Schep de pasta-met-artisjokplakken-in-bottarga op de borden. Leg er een royale toef tomaten op. Serveer!
Voor verse artisjokken verwijzen we ook graag naar ‘Artisjok koken‘ op onze site.
Wij gebruiken bottarga in poedervorm.
2 augustus 2023
Bottarga, nog enkele pakjes over en alleen maar pasta met courgette en bottarga koken is ook niet alles. Dus zoeken op Italiaanse sites naar andere recepten. Die zijn er, maar veelal met weinig groenten, wel met schelpen. Maar behalve courgette ook enkele met artisjokharten. Onze bron is niet uniek, maar wel met tomaat.
Wij gebruikten artisjok uit pot (in olie). We telen al enkele jaren geen artisjokken meer, omdat ze bij overwintering werden aan gevreten door muizen. Dan had je ze met een fikse pluk stro om de plant en daarover een hele grote bloempot, goed beschermd. Maar de muizen vonden dat ook een perfect winterverblijf. Met voedsel.
Dus gemaakt en mrs. M sprak, toen ze haar bord leeg had, het woord: “Heerlijk.”