Pasta met courgette en bottarga

Pasta met courgette en bottarga
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
15 min
 

Dit is een gerecht dat veel beter smaakt dan het ruikt. Bottarga is geperst en gedroogd kuit, van harder en mindere kwaliteit van tonijn. Het wordt wel in Nederland geproduceerd, maar het is echt Italiaans. Een snel en makkelijk recept, als je bottarga hebt.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: MergenMetz
Ingredienten
 • 80 gram bottarga di muggine (of anders di tonno) – pakje poeder. geraspt of als poeder
 • 2 tenen knoflook niet te hard geplet
 • 320 gr droge pasta (penne)
 • 1 citroen alleen rasp/zest
 • 40 gr pistachenoten gehakt
 • 2-3 eetl peterselieblad (echte, dus platte peterselie) gehakt
 • olijfolie extra vierge
 • snuf zout
 • 2 st courgettes in ietwat dikke repen
Bereiding
 1. De courgette snijden wij op de mandoline, ongeveer ½cm dik. Zorg ervoor dat de slierten hooguit een centimeter of 5-6-7 lang zijn.

 2. Zet alvast een pan water op, om zometeen de pasta te koken. Doe er een snuf zout in.

 3. Neem een ruime koekenpan. Verhit daarin, op middelhoog vuur, een fikse scheut olijfolie. Laat de geplette tenen knoflook meewalsen in de olie.

 4. Doe de courgetteslierten in die koekenpan. Bak of stoof, het is maar hoe je het wilt noemen, gedurende een minuut of 5-6-7. Schep regelmatig om. De slierten courgette moeten niet te zacht worden. Schep uit de koekenpan en zet weg. Haal de tenen knoflook uit de pan.

 5. Als het water kookt, de pasta erin doen. Die zal een kooktijd hebben van zeven minuten of daar in de buurt.

 6. Strooi de bottarga in de koekenpan met olie (en de knoffen). Roer goed door. Doe er een schep of twee kookwater van de pasta bij. En doe de peterselie er ook meteen bij. Roer een minuutje en dan vuur uit. Het moet een dikke (ietwat riekende) vissaus zijn.

 7. Giet de pasta af en doe het bij de bottarga. Vuur aan, ophoog vuur een minuut of wat roerbakken, met ook de courgetteslierten erdoor. Vuur uit, dan de gehakte pistaches en citroenrasp erdoor scheppen.

 8. Serveer!

Opmerkingen

We hebben twee Italiaanse recepten gecombineerd. En dan is het weer eigen, hè. Zo gaat dat in de receptenwereld.

De 80 gram bottarga mag ook de helft. Het is sterk spul 🙂


9 augustus 2019
Eergisteren waren we bij Jos (V) en Charles (M) in Amsterdam op bezoek. Jos had als lunchgerecht voor ons pasta met zeekraal gemaakt. Terloops kwam het erop dat bij hen in de buurt een groothandel in Italiaanse etenswaar is. Daar moesten we dus heen. Novitalia Appetito. Veel van de artikelen liggen ook bij andere winkels en groothandels. Het aanbod aan pastavariëteiten is echter schier oneindig. Maar dat interesseerde me niet. Ik zocht en vond bottarga, dat ik eigenlijk alleen van naam kende en misschien wel vijftien jaar geleden wel eens had gegeten bij Restaurant Adriano in Heveadorp. Daarom. Omdat het hier een culinaire rariteit is.
Gekocht, en in tegenstelling tot wat Wikipedia suggereert, niet schreeuwend duur (maar als je als groothandel voornamelijk aan landgenoten levert – Italiaanse restaurants – kan je beter normale prijzen hanteren).

En dan heb je vier pakjes bottarga – twee maal ‘di muggine’ (harder) en twee maal ‘di tonno’ (tonijn) – en geen recept. Courgettes nog steeds in overvloed in de moestuin, dus die combinatie is zeer wenselijk. In het Nederlands is geen recept te vinden op ‘courgette bottarga pasta’. Op zijn Italiaans ‘pasta zucchine bottarga’ des te meer.
De lucht van bottarga is dat van gedroogd vissenvoer – iedere aquariumhouder kent het wel. De smaak daarentegen is uitstekend (in de juiste verhouding tot het totale gerecht). Mrs. M vond dit zeer smakelijk gerecht. Gelukkig maar. Ik heb nog drie pakjes bottarga. En er komen nog veel courgettes.

29 juli 2023
Vanavond weer gegeten en nog steeds zeer smakelijk. Nu hebben we nog twee pakjes bottarga (één tonno, één muggine).

Plaats een reactie

Waardering