Pasta met butternutsaus

bron: Simply Recipes

1 butternut squash (flespompoen) van ca 1 kg; 60 gr sjalotten of ui, gehakt; scheutje olijfolie; 20 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt; beetje nootmuskaatpoeder/-rasp; 1 eetl peterselie, fijngehakt; ¾ theel zout; ca 200 ml water; 1 eetl zure room/Griekse yoghurt/Turkse yoghurt; peper naar smaak; 300 gr spaghetti (droge pasta);

Verwarm de oven op 180o C.
Halveer de butternut squash in de lengte. Lepel de zaden er uit. Neem een ovenschaal, doe daar een laagje water in. Leg pompoenhelften in een ovenschaal met de doorgesneden kant naar benee.
Schuif de schaal de oven in, gedurende minstens 40 minuten. Als een vork er makkelijk in prikt, is het gaar genoeg.
Haal de boel uit de oven, laat even afkoelen en schep de helften met een eetlepel leeg, in een kom of ruime beker. Doe de schil weg.


Zet een pan met water op om de pasta te koken.

Smoor de sjalotten in een koekenpan in een beetje olijfolie. Als het begint te bruinen is het klaar. Doe dat bij de pompoen. En doe de kaas erbij en nootmuskaat en het zout. Pureer de boel en voeg water toe tot het een lekkere dikke saus is. Breng over in een pan en verwarm het. Niet aan de kook brengen, roer de zure room (of yoghurt) er door.

Kook de pasta. Die van ons, speltpasta van La Bio Idea, heeft zeven minuten nodig. Pasta afgieten en opdienen met een lekkere hoeveelheid saus en wat peterselie erover.


14 november 2017
Mrs. M vond het heerlijk! Dus dit recept mag blijven. Simply recipes is een website (en nieuwsbrief) die we volgen, maar grotendeels negeren. Want heel veel kipfilet, kipfilet, kalkoen, kipfilet – alsof de Amerikaan niets anders eet. En verder valt over de recepten genoeg op te merken als het gaat om te weinig groenten en zoet, zout en vet. Maar voor die keren dat er een leuk recept tussen staat, volgen we het.
Zo kwam dit recept voorbij. U mag het ook een dikke pompoensoep met sliertjes noemen. Maar de invalshoek is origineel èn vegetarisch – hoewel voor de zuivel dus wel koeien worden aangehouden, die kalveren en de stierkalveren worden…. vlees.


OPMERKINGEN
Wij hebben de pompoen met open zijde boven in de oven gehad, dan roostert het iets. Goed voor de smaak. Veertig minuten is aan de krappe kant, in onze oven.

 

 

Plaats een reactie