Paddo’s tegen ouder worden?

Ooit een oude, gerimpelde Italiaan gezien? Op 9 november 2017 publiceerde Pennsylvania State University over een onderzoek naar de gezondheid van paddenstoelen. Het blijkt dat sommige wel heel goed veroudering en bijbehorende kwalen, zoals Alzheimer en Parkinson, kunnen tegengaan.

2017 was een erg goed paddenstoelenjaar. Wij hebben in elk geval heel veel eekhoorntjesbrood en andere boleten gevonden. Dus we kunnen er weer tegenaan.

Dat paddenstoelen, en in Nederland met name champignons, gezond zijn, is al lang bekend. Er zitten behoorlijk wat vitaminen en mineralen in. En dat er antioxidanten in voorkomen, was ook al bekend. Het onderzoek van Pennsylvania State University gaat op dat laatste dieper in.


Anti aging

Shiitakes

Paddenstoelen hebben met name een hoog gehalte aan in het bijzonder twee soorten antioxidanten, die, volgens onderzoekers, van bijzondere betekenis kunnen zijn voor sowieso de gezondheid als de effecten van het ouder worden – anti aging, zoals dat vrouwen van boven de 40 bekend in de oren klinkt.

Het gaat om ergothioneine en glutathion. Maar, let op, de hoeveelheid van deze stofjes varieert sterk over de verschillende soorten paddenstoelen. Over het algemeen is het gehalte ervan bij paddenstoelen hoger dan in andere levensmiddelen, maar sommige paddo’s zitten er berstensvol mee.


Oxidatieve stress

Mandje oogst, oktober 2017

Waarom zijn deze antioxidanten goed? Emeritus professor Beelman, directeur van het Penn State Center for Plant and Mushroom Products for Health, zegt: “Als ons lichaam voedsel gebruikt om energie te produceren, het ook oxidatieve stress veroorzaakt omdat vrije radicalen worden geproduceerd. Vrije radicalen zijn zuurstofatomen met ongepaarde elektronen die schade aan cellen, eiwitten en zelfs DNA veroorzaken, omdat deze zeer reactieve atomen door ons lichaam reizen en op zoek zijn naar paren met andere elektronen.”


Niet meer roken, geen alcoohol, niet zonnebaden of intensief sporten. Anders word je oud.Oxidatieve stress ontstaat onder andere door roken, te lang in de zon liggen, intensief sporten, obesitas en nog wat redenen. En dit versterkt het verouderingsproces.
“Ons lichaam kent mechanismen om de vrije radicalen te beheersen, waaronder met ergothioneine en glutathion. Vrije radicalen worden in verband gebracht met veel ouderdomsziekten, zoals kanker, hartaandoeningen en Alzheimer,” aldus de professor. Aanvullen met antioxidanten gaat dus veroudering tegen.


Eekhoorntjesbrood het beste

De onderzoekers testten dertien soorten paddenstoelen. De wilde eekhoorntjesbrood-achtigen (de boleten) staken met kop en schouders boven de andere uit. De gangbare witte champignon bevat veel minder. Maar nog wel meer dan de meeste andere voedingsmiddelen.


Italië en Frankrijk

Foto: Wikicommons, Marina Guimarães

Wij moeten Beelman op zijn blauwe ogen geloven als hij zegt dat in paddenstoelen etende landen als Frankrijk en Italië het aantal zogeheten neurodegeneratieve ziekten minder is.(dan in de VS). Of er een direct verband is, durft hij nog niet te zeggen. Het is een indicatie die het onderzoeken waard is.
“Het verschil tussen de VS en die landen is 3 milligram per dag, oftewel vijf champignons per persoon per dag.”


Overigens, koken heeft geen invloed op de gezondheidswaarde. Dus gedroogde fungi porcini gerust in heet water wellen. Of “een champignonnetje, een champignonnetje, in de pan, in de pan…” zoals de reclame jaren geleden luidde.

Het betreffende onderzoek in Food Chemistry (Volume 233, 15 oktober 2017) staat hier – tegen betaling te downloaden.

 

1 gedachte over “Paddo’s tegen ouder worden?”

Plaats een reactie