Pasta met citroen, garnalen en spinazie

Citroenpasta met garnalen en spinazie
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
30 min
 

Pasta met citroensaus en Hollandse garnalen, eromheen spinazie gedrapeerd en erover wat Parmezaanse kaas. Heerlijk gerecht.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: Oorspronkelijk Loethe Olthuis, 7 mei 2010, de Volkskrant
Ingredienten
 • 250 gr pasta (papardelle, tagliatelle of zelfs neutrale tortelini)
 • 1 st citroen biologische
 • 150 gr roomboter
 • 250 gr Hollandse garnalen even afgespoeld
 • 1 kg verse wilde/grove bladspinazie 3 x gewassen
 • 2 tenen knoflook fijn gehakt (kwartier tevoren)
 • olijfolie of arachideolie
 • peper uit de molen en zout
 • 4 handjes Parmezaanse kaas vers geraspt
Bereiding
 1. Gebruik een zesteur of grove rasp om citroenrasp te maken. Neem een steelpan en smelt op bijzonder laag vuur de roomboter. Doe de rasp erin. De boter mag niet gaan koken, dan wordt het (te) bruin. Dus desnoods een plaatje tussen vuur en de pan. Laat dit een kwartier trekken.

 2. Breng water aan de kook voor de pasta.

 3. Pers de citroen. Zeef de citroenboter, doe er wat citroensap bij en breng op smaak met wat zout. Warm wegzetten.

Afhankelijk van de kooktijd van de pasta het volgende doen, opdat alles ongeveer tegelijk klaar is:
 1. Neem een ruime gietijzeren pan of wok. Verhit deze met een scheut olie. Doe de knoflook erbij en schep een paar maal om. Doe dan de spinazie erbij. Neem een hand en scheur de spinazie een paar keer voordat u het in de pan laat vallen. Er moet namelijk niet tè lang blad-met-steel zijn. Alles ineens in de pan zal niet gaan, maar schep om – het slinkt snel – en doe er telkens spinazie bij. Laat al omscheppend garen. Dit zal al met al tien minuten duren? Breng op smaak met peper en zout.

 2. Parallel hieraan kookt u de pasta.

 3. Giet de pasta af in een vergiet. Even laten uitlekken. Dan terug in de pan. De garnalen erbij en de citroenboter. Lichtjes verwarmen mag.

 4. Schep de pasta-met-garnalen in het midden van ruime borden. Drapeer de spinazie eromheen. Strooi er wat Parmezaanse kaas over en serveer.3 juni 2019
De spinazie heeft het gehad. Dat wil zeggen, sommige planten zijn aan het schieten, maar ook omdat op die plek straks Nieuw-Zeelandse spinazie en groenlof komt. Had afgelopen vrijdag al een fikse zak aan Mascha meegegeven. En nu dit…. Mrs. M was bijzonder te spreken. De liefde van de vrouw gaat door de maag 🙂

12 mei 2024
Gemaakt, maar de spinazie was zevenblad en brave hendrik. De slakken zijn dit jaar heel erg. Waarom eten ze geen zevenblad of brave hendrik? Wel tuinmelde, spinazie, snijsla, rucola….. pffff.
Maar we hebben maar geluk met zo veel zevenblad in de tuin 🙂

Plaats een reactie

Waardering