Spaghetti met rucola en ansjovis

Spaghetti met rucola en ansjovis
Voorbereiding
45 min
Kooktijd
15 min
 

Er zijn weinig recepten met louter rucola (raket) als groente. Dit is een verdraaid lekkere. En met zwarte olijven en citroenricotta.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4
Ingredienten
  • 300 gr spaghetti
  • 50 gr zwarte olijven (tagiasche of gaeta) grof gehakt
  • 8-10 ansjovisfilets (aantal naar smaak)
  • 1-2 teen knoflook (afhankelijk van dikte) geperst
  • 200 gr rucola / raketsla (is hetzelfde)
  • 150 gr ricotta
  • 1 st citroen, alleen zest/rasp (wel een biologisch geteelde citroen, hè)
  • olijfolie extra vierge
  • peper uit de molen, zout
Bereiding
  1. Haal de lange, ietwat te dikke stelen van de rucola en doe die weg. Was de groente en laat het goed uitlekken of draai het droog in een slazwieper.

    Scheur de rucola in kleinere stukken. (Een handvol twee of drie keer scheuren.)

  2. Rasp de schil van de citroen, of trek er met een zesteur over. Eventueel de rasp kleiner snijden. Meng de citroenrasp met de ricotta en met een ietsepietsie zout en wat peper uit de molen. Zet weg.

  3. Breng water aan de kook voor de spaghetti.

  4. Hak de ansjovisfilets een beetje fijn. Doe een fikse scheut olijfolie in een kom, meng daarin de ansjovis, olijven, knoflook en rucola. Dit moet een kwartiertje staan.

  5. Kook de pasta. Neem een lepel of twee kookwater en verdun daarmee de ricotta. Niet tè dun.

  6. Als de pasta gaar is: afgieten in een zeef en even goed laten uitlekken. Roer dan de pasta in de kom door de rucola-met-de-rest.

  7. Schep de pasta op de borden. Leg er een eetlepel citroenricotta op. En smullen maar!

Opmerkingen
  • Zoals zo veel, het staat of valt met de ingrediënten. Goede olijven, goede olijfolie. Van die dingen.
  • Het is een beetje inschatten. Wij hebben kleine ansjovisfilets op olie, uit een potje. Daar nemen we makkelijk “veel” van. Net zoals van de olijven. (Eerlijk gezegd hebben we niet op de gewichten gelet.)



4 juni 2019
Genoeg rucola, als je het te lang laat staan, gaat het bloeien. We zaaien telkens een stuk van pakweg 50 cm. Dus nu de “oude” eens flink gesnoeid. En dit is een uiterst smaakvol gerecht. Met een goed glas droge witte Portugese wijn. Jummie!

Een reactie plaatsen

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.