Pasta met rode tuinmelde

300 gr penne (of andere korte pasta); 400-600 gr rode tuinmelde, alleen de bladen; 3 grotere sjalotten, gesnipperd; 4 tenen knoflook, fijngehakt; scheutje olijfolie; 1 ½ eetl maïzena; 8 blaadjes basilicum, opgerold en in dunne reepjes gesneden; hand vers geraspte Parmezaanse kaas; peper & zout

Zet voor de pasta ruim water op, met wat zout er in.

De kooktijd van de pasta is belangrijk. Als deze een kwartier is, doet u de rest van de handelingen terwijl de pasta kookt. Als de kooktijd kort is: kwestie van andere timing.

De meldebladeren goed wassen en zo mogelijk droog slingeren in een slazwieper.
Pasta met rode tuinmelde.jpgNeem een kasserol (stevige pan) en verwarm een scheut olijfolie. De sjalotsnippers bakt u glazig en dan doet u de knoflook erbij. Een minuut later begint u meldebladeren in grote plukken toe te voegen. U schept telkens om en als het wat geslonken is, er weer blad toevoegen.
Meng in een kom de maïzena met 2 dl water. Giet deze “melk” bij de smorende meldebladeren, schep om, breng aan de kook en laat nog een minuut of drie, vier op laag vuur stoven.
Het wordt prachtig roodpaars.
Breng op smaak met peper en zout.

Giet de pasta af, verdeel het over de borden, leg een kloeke schep rode melde erop, wat basilicum en geraspte kaas.
Eet! En geniet.

15 juni 2013
Sinds het begin van onze polycultuurTUIN hebben we leuk contact met Brigitte Habets van food-afoot (eten te voet vergaren). Zij woont in de Eifel en weet heel veel van wild plukken. Ze organiseert pluk-wandeltochten met workshops. [Noot 28-12-2015: Inmiddels is ze hiermee opgehouden.]
Brigitte arriveerde rond 12:00 uur en nam voor ons mee: een fikse zak blad van rode melde en ook enkele planten in pot (wij hadden oud zaad dat niet meer kiemde). En zij nam van ons mee: eeuwig moes, hopstekken en bunte forellenschuß-plantjes (oud slaras).

Brigitte is uitermate deskundig en bovendien een vlotte, spontane vrouw. Ik had het idee om op 25 augustus a.s. met haar een plukwandeltocht in onze verlengde achtertuin organiseren.
Vandaag wilden we e.e.a. doorspreken en zij en mrs. M gingen het terrein inspecteren op wat er zoal staat. Ze bleven uren weg. Dat wel. Maar, om kort te gaan, de vegetatie haalde voor het doel van plukken en eten uit de natuur geen voldoende. Of deze schaarste door de zure grond is of door het koude voorjaar, maar de plantengroei was matig. En zeker in de categorie eetbaar-eind-augustus. We haalden een streep door het plan.

Plaats een reactie