30 juli 2010
Purple teepee zijn de eerste sperziebonen die we oogsten. Een lekkere, dikke paarse sperzieboon. Als je ze kookt worden ze groen. Afgelopen woensdag aten we ook al sperziebonen (toen dit). Nu maar eens met pasta. Ik realiseerde mij dat er geen sperziebonen-pasta gerecht was op onze website. Dus in de boeken gedoken en een authentiek recept opgeduikeld. Eigenlijk twee die zeer op elkaar lijken:
Pagina 486: tagliolini con fagiolini e cacioricotta
Pagina 484: papagliui avvantaggiati
Beide pasta met sperziebonen. De laatste met pasta van bloem en volkorenmeel en iets minder sperziebonen. Wèl Parmezaanse kaas. De eerste met tagliolini, dat dikke spaghetti is, knoflook, basilicum en harde ricotta.
Bereiding
Als u niet weet hoe tomaten moeten worden ontveld: klik hier.
Het zijn twee parallele handelingen die samenkomen. In één pan kookt u de sperziebonen met de pasta, in de ander maakt u een saus. Uiteindelijk voegt u het samen.
Uitgaande van verse sperziebonen en een beetje beet, is de kooktijd hooguit 15 minuten. Ècht niet meer, of u heeft slechte dan wel eigenwijze sperziebonen.
We raden te beginnen met de saus te maken. Die moet wat inkoken en u kunt het vuur altijd even uit zetten.
Neem een stevige pan (kasserol). Fruit de fijngehakte knoflook in de olie. Doe de tomaten en de basilicumblaadjes erbij (grotere wat scheuren) en kook op zacht vuur. Eventueel in het begin het deksel op de pan, zodat de warmte goed wordt gevangen en de hardere tomatenstukken sneller zacht worden. Doe er wat zout bij. En verse peper.
Terwijl u de saus maakt, brengt u water aan de kook in een ruime pan. Pasta wil altijd veel water, omdat het snel weer op het kookpunt moet zijn. (Lees dit.)
Als de saus een beetje vorm begint te krijgen en het water kookt, doet u de sperziebonen er in en wat later (afhankelijk van de kooktijd van uw pasta) de pasta.
Laat de saus wat inkoken, dus zonder deksel.
Als de bonen en pasta gaar zijn, afgieten en door de saus mengen. Opscheppen en kaas erover.