Schoonebekers in het nieuws

Het NOS Journaal presenteerde een item over het aanleggen van een databank met zeldzame Nederlandse huisdierrassen. Herder Chris Grinwis, van wie wij de blikken met schapengoulash verkopen, trad op met zijn Schoonebeker schapen.

Schoonebekers in het nieuws - schaapAls we het over zeldzame huisdierrassen hebben, dan gaat het niet over de kanarie, parkiet, hond of kat, maar over kippen, schapen, varkens, koeien en dergelijke. Door de intensieve dierindustrie is veel moois vrijwel uitgestorven. De Stichting Zeldzame Huisdierrassen poogt deze historische dierenrassen voor de toekomst te behouden.

MKZ-crisis

Tijdens de vorige MKZ-crisis is de hele kudde Schoonebekers van Chris Grinwis en Aafke Achterhof – partners en beiden herderend – geruimd. Met hulp van deskundigen is er met een paar overgebleven schapen van elders een fokprogramma opgezet en zo heeft hij na jaren een nieuwe kudde.

 

Item NOS Journaal

Schapengoulash

drie blikken 400 x 600Tot verbazing van Chris en Aafke bestaat er het grote misverstand dat schapenvlees niet lekker is. Dat kan kloppen, als we het over een oud Texels schaap hebben dat louter op grasland heeft geleefd. Dat heeft een dikke vetlaag opgebouwd dat het vlees ranzig van smaak maakt. Schoonebekers daarentegen zijn heel andere dieren. Het zijn heideschapen; weinig vet en "Van nature gekruid", zoals Chris het uitdrukt.

Sinds kort verkoopt MergenMetz blikken schapengoulash van Het Soerel, de naam van de onderneming van Chris en Aafke. En dat vindt zo langzamerhand gretig aftrek, mogen we naar tevredenheid stellen:  Zie webwinkel.

Plaats een reactie