Pasta met venkel

bron: inspiratie divers en Smaakvrienden

3 – 4 mooie venkelknollen (ongeschoond ca. 1200 gram); 4 sjalotten, gesnipperd; grote hand pijnboompitten; klein scheutje (kook-)room; scheutje olijfolie; 1 eetl venkelzaad; vers geraspte kaas (Remeker, Parmezaan, pecorino of iets dergelijks als het maar smaakvol is); 2 tenen knoflook, geperst en 10 minuten laten liggen (lees dit); wat takjes verse dragon, blad fijngesneden; zout naar smaak; korte pasta voor 4 personen

Pasta met venkel - breed

Als de mise-en-place klaar is kan de pasta (meestal 10 minuten koken) en de rest parallel worden gekookt. Dus breng eerst maar de pan water (met wat zout) voor de pasta aan de kook. En rooster de pijnboompitten droog in een hete koekenpan. Pas op, ze zijn snel tè bruin. Als ze mooi goudbruin zijn, uit de pan in een bakje doen en terzijde zetten.

De venkelknollen schonen, d.w.z. vieze buitenste bladen er af. En dan dun snijden. Wij gebruiken een mandoline. Het is te overwegen om de plakjes van de kern weg te doen. Wij doen alleen de tè stevige weg. Effectief hebben we iets meer dan de helft, dus 750 gram, over gehouden.

Verwarm een scheut olijfolie in een koekenpan. Smoor de sjalot zachtjes tot ze glazig wordt. – Ondertussen: De pasta in het kokende water doen! Als het weer aan de kook is, mag het vuur laag. – Doe dan de venkel erdoor, het venkelzaad en schep om. Leg een deksel over de koekenpan en laat het op lager vuur garen. Het vocht in de venkel moet voldoende zijn. Ondertussen nog een keer omscheppen en dan meteen de knoflook erdoor. Doe tegen het einde een klein scheutje (kook-)room erdoor en breng op smaak met zout.

Als de pasta klaar is en de venkel gaar, de pasta afgieten. Meng in een van de pannen de venkel met de pasta, meng de pijnboompitten en dragon erdoor.

Pasta met venkel 1
Schep op…….
Pasta met venkel 2
….. en bestrooi met kaas.

Eet smakelijk!

5 september 2014
Dit hadden we dus eergister moeten eten. Maar ja, toen kwam mrs. M thuis met kastanjeboleten en werd het deze pasta. Maar deze pasta met venkel smaakte ook uitstekend, al zeggen we het zelf.

Opmerkingen
Geen – nou ja, de room kan weggelaten worden. Misschien een straaltje mooie olijfolie erover.

 

 

 

 

Plaats een reactie

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.