1 prei, gewassen en fijngesneden; 400 gr pastinaak, geschild en in plakjes van 1 cm; 4 tenen knoflook, fijngehakt; 1 eetl rozemarijn, bij voorkeur vers; 800 ml groentebouillon; 100 gr olijven (zwarte of groene), ontpit en fijngehakt; 125 gr feta; scheut olijfolie; zout
(En wel echte feta gebruiken, hè? Dat andere is troep.)
Neem een kasserol (gietijzeren pan) en verhit de olie met laag vuur. Fruit de prei wat aan, voeg de pastinaak toe en draai het vuur hoger. Bak voorzichtig tot de pastinaak wat zachter wordt. Doe de rozemarijn en knoflook erbij en draai het vuur hoger, hoogst. Roerbak een minuutje en giet de bouillon erbij. Doe het deksel op de pan en laat koken tot de pastinaak helemaal zacht en gaar is.
Pureer het goedje.
Doe de olijven erbij en laat nog even koken, zodat de smaken zich wat vermengen. Eventueel nog wat zout erbij, maar bedenk dat olijven en feta ook zout zijn.
Verkruimel de feta in de vier soepborden.
Schenk de soep erover.
Puike maaltijdsoep met een homp brood.
3 januari 2009
Ooit had ik deze soep al eerder gemaakt. Dacht ik, toen ik het recept zag. “Hé,” zei René toen hij de eerste lepel soep had gegeten “ik heb dit eerder gehad.” Fijn, zo’n bevestiging.
Een heerlijke soep.
2 november 2015
Gisteren kwam ik dit recept weer tegen. Zonder foto’s. Dus “oud” en een goede reden om het vandaag weer te maken. Mrs. M wil sporten. Dus een vroeg en licht avondmaal is op zijn plaats.
De soep is nog altijd lekker.
Opmerkingen
1. We hebben gewerkt met één liter bouillon en ruim 500 gram pastinaak (geschild en gesneden gewogen). Het lijkt geschikt als maaltijd voor twee à drie personen. Als het voor vier personen een maaltijdsoep moet zijn, toch nog ietsje meer maken.
2. Naast de Griekse feta hebben we Griekse kalamata-olijven gebruikt.