Penne met blaassilene

Penne con sugo di stridoli

Bron: Een vage Italiaanse website

Ca. 400 gr penne; 5 tenen knoflook, gepeld en fijngesneden; 1 groot blik gepelde tomaten op sap; rode (Spaanse) peper, naar smaak; 2 bossen blaassilene (stridoli); Parmezaanse kaas; scheut olijfolie

penne met blaassilene - 4.jpg

Blaassilene is een vaste plant. Een dankbare groente voor tussen winter en de echte moestuinoogst. Men neemt de jonge scheuten, voordat ze groter zijn en bloemknoppen krijgen. Wij hebben een bedje van pakweg een meter bij een halve meter. En knippen het gewoon met een schaar af, vijf centimeter boven de grond.

Neem een ruime koekenpan of kasserol (gietijzeren pan). Verhit de olijfolie en bak de knoflookstukjes even aan, maar niet echt bruin. Kieper het blik tomaten erbij – wij doen dat door onze handen en knijpen de tomaten meteen fijn (pas op voor spuiters!). Roer door elkaar en kook het in. Dat zal misschien twintig minuten zijn. Of iets langer.

penne met blaassilene - 2.jpg

 

penne met blaassilene - 1.jpg

Één bos, u heeft er voor vier personen twee van nodig

Ondertussen “leest” u de stridolo. (Blaassilene klinkt veel minder smakelijk, vindt u ook niet?). U neemt van iets te dikke stengels de toppen en het blad. Te lange stukken in tweeën snijden, maar een centimeter of tien is oké.

penne met blaassilene - 3.jpg

Ergens tijdens het inkookproces gaat u de penne koken, zodat alles mooi tegelijk klaar is. Een paar minuten voor het einde van de kooktijd roert u de stridoli door de saus. Even mee laten smoren, opdat het iets zachter wordt.

Penne met de saus mengen, opscheppen en wat Parmezaanse kaas erover.

2 mei 2012
Vorige week aten we al de risotto als een voorgerechtje. Nu dit. En als je de scheuten zo rauw proeft, lijkt het gras. Maar licht gestoofd heeft het iets citrusachtigs. Of bloemigs. Geparfumeerd? Het is in elk geval heel smaakvol en geurig.

OPMERKINGEN
Geen

Plaats een reactie