Peultjes met kip en koriander

Bron: Alles over Groente en Groentegerechten
4 kipfilets; 225 gr peultjes; 3 eetl arachideolie + olie om te frituren; 3 teentjes knoflook, fijngehakt; 2½ cm verse gemberwortel, fijn gesneden of geraspt; 5 – 6 lente-uitjes, in stukken van 4 cm; 2 theel sesamolie; klein bosje koriander, blad grof gehakt

Marinade: 1 theel maïzena; 1 eetl lichte sojasaus; 1 eetl sherry (medium dry); 1 eetl olie

Saus: 1 theel maïzena; 2-3 eetl donkere sojasaus; 2 eetl oestersaus; 1,2 dl kippenbouillon

1)   Snijd de kipfilet in repen van 1 x 4 cm. Maak de marinade door alles goed door elkaar te roeren. Meng de kipreepjes goed door de marinade en zet minstens een half uur weg.

2)   Maak gelijk de saus. Wegzetten voor later.

3)   Maak de peultjes schoon – haal ze af, zoals men ook wel zegt. (Draden zijn er niet, maar we hebben het over de steelaanzet en het bloempluimpje dat evt nog aan het uiteinde bengelt. Met verse peultjes veeg je met de vinger het pluimpje eraf en trek je de kop van de peul. Gaat razend snel.)
Doe ze in een pan met gezouten kokend water – het water gaat dan van de kook en als het weer aan de kook is, de peulen eruit halen en onder of in koud water afkoelen.

4)   Verhit wat olie in een pan. Frituurpan of ruime koekenpan. Laat de marinade van de kiprepen uitlekken. Frituur de kipreepjes, evt. in porties, ongeveer 30 seconden bruin. Uit laten lekken en op een bord wegzetten.

5)   Kook rijst.

6)   Verhit een eetl olie in een wok – of kasserol – en roerbak kort de knoflook en gember. Doe de peultjes erbij en roerbak nog een minuut of twee. Schep het op een bord en warm wegzetten.

7)   Verhit de rest van de olie in de wok en roerbak 1 – 2 minuten de lente-uitjes. Voeg de kiprepen toe en roerbak nog eens 2 minuten. Schenk de saus erbij en laat het inkoken tot de saus dik is en de kip gaar. Vuur uit en roer de sesamolie erdoor.

Serveren: schep de rijst op de borden, doe er een schep peultjes over en schep er de kip-in-ingedikte saus over. Strooi er wat grof gehakte koriander over.

9 juni 2009
Op zoek naar peultjesrecepten. Het komt toch bijna allemaal neer op Aziatisch getinte gerechten en wokken. In een kookboek dat ik gewoonweg in mijn bezit moet hebben omdat het over groenten gaat, maar zelden inkijk, vond ik dit recept.
Het kookboek is "van de snelle gemaakt", d.w.z. het bevat nogal wat omissies. Zo is in dit recept de koriander geheel verdwenen, behalve in de titel. Ik heb het er maar bij gezet.
Het is een uitstekend gerecht. Vooraf hadden we sla met een Japanse dressing, om in de Aziatische sfeer te blijven.

OPMERKINGEN
1)   Gebruik meer peultjes. Dit is niets voor 4 personen.
2)   Wij hadden ruim een ons kipfilet per persoon. Wel hartstikke eko. Van De Groene Weg.
3)   Ik vond het voorkoken van de peultjes en frituren van de kipreepjes nogal overdreven en de rest ook. Ik ben als volgt tewerk gegaan:
a.   Olie in de doufeu – d.i. een grote kasserol / braadpan.
b.   Knoflook, gember, kipreepjes – niet uitgelekt – roerbakken
c.   Na enige minuten saus erbij en wat inkoken. Af en toe roeren.
d.   De laatste slag: peultjes erbij en lente-uitjes. Kort roerbakken zodat de peultjes nog lekker knapperig zijn. (Eventueel ietwat grote peultjes eerst erin doen en wat later de rest.)
e.   Toegegeven, het is nu een donkere massa, vanwege de saus, maar net zo lekker.

Plaats een reactie