Vijfsterrenvarkens

MergenMetz is vijfsterren varkensboer. Onder de paraplu van Varkens in Nood is enige tijd geleden het initiatief voor zogenaamde vijfsterren varkensboeren ontstaan. Niet dat deze organisatie nu het consumeren van varkensvlees bepaaldelijk bepleit, maar àls, dan ook met volledig respect voor het dier.

Vijfsterren-varkensboeren voldoen aan strenge criteria. Zij garanderen de varkens een echt fatsoenlijk bestaan,” zo luidt de eerste regel op de website.

En niet lang daarna werd de vakbond cq belangenorganisatie in het leven geroepen, die naast Varkens in Nood zelfstandig opereert. Op dit moment zijn er 39 vijfsterren boeren. Bij hen genieten de varkens een mooi buitenleven en kunnen ze op natuurlijke wijze hun gang gaan, dus bijvoorbeeld ook het werpen van de biggen.


Strenge criteria

Op 20 september stond Diana Saaman bij ons op de stoep

. Met een uitgebreide vragenlijst. Want om vijfsterren varkenshouder te zijn, moet aan de criteria voldoen. (Zie hier.) Dus na een interview en het nemen van foto’s was het even afwachten wat er zou gebeuren.
Eind november 2017 werden alle op dat moment goedgekeurde vijfsterren varkensboeren bekend gemaakt. Hier ziet u ze allemaal.


ConVerder dan biologisch driesterren

Biologische varkenshouderij is vanzelfsprekend beter dan gangbare. De dieren hebben meer ruimte (2,3 in plaats van 0,8 vierkante meter), stro en een kleine uitloop.
Vijfsterren varkens moeten daarentegen permanent naar buiten kunnen en hun natuurlijke gedrag vertonen: scharrelen, wroeten en ja, rennen. Het voer moet biologisch zijn dan wel uit de naaste omgeving – of volledig uit de natuur (als ze in een fiks stuk bos lopen).

Daarom vijf sterren, want de afstand tot de maximale drie sterren biologisch is behoorlijk groot.


Constructief voor een betere toekomst

En ja, Varkens in Nood stelt zich constructief op. Het is geen vereniging van vegetariërs, maar wel een die zich inzet voor een goed leven van de varkens. Ze stelt voortdurend misstanden aan de orde.

Het promoten van vijfsterren varkenshouders past ook bij de richting waarop de agrarische sector in Nederland moet gaan: geen grote intensieve varkenshouderij, maar kleinschalig met respect en waardering voor het dier. Eet minder vlees, maar als, dan goed vlees. En dat is ook nog eens goed voor het milieu.

Wij sluiten ons daar graag bij aan.

1 gedachte over “Vijfsterrenvarkens”

  1. Goed om te lezen dat jullie de varkens diervriendelijk lekker laten wroeten en een normaal leven geven. Ik las net bij de partij voor de Dieren dat zij campagne gaan voeren met een gigantisch mooi gemaakt varken om een einde te maken aan het leed in megastallen. Je kunt de campagne ondersteunen met een donatie. Dus wie wil…..

    Vriendelijke groeten, Marieke Zevenboom

    Beantwoorden

Plaats een reactie