Pompoen met pasta

Bron: BBC Food
340 gr korte pasta (bijv. conchiglie = schelpjes) – lange kan ook, zie opmerkingen; 1 kleine pompoen, geschild, ontzaad en in blokjes van ca. 2 cm; 2 takken rozemarijn; olijfolie; 1 teen knoflook, gepeld en fijn gehakt; 1 sjalot, gesnipperd; 1 theel dijonmosterd; 140 ml double cream (zie opmerkingen); 2 theel platte peterselie, fijn gehakt; 30 gr boter; 150 ml droge witte wijn; ½ citroen, alleen sap; peper & zout & vers geraspte Parmezaanse kaas

Pompoenblokjes op bakplaat.jpg

25 september 2009
De pompoenen heb ik van de week geoogst en in de kelder gelegd. Een zeer kleine en een waarvan ik denk: die houdt het geen maanden vol, moesten maar eens snel worden verwerkt. En Jolien is er. Zij wielrent en wil altijd pasta eten. Vanmorgen stond er een fraai recept in De Volkskrant van pompoen met pasta. Maar ook met chorizo. Jolien is vegetarisch dus dat kon niet. Dit recept opgeduikeld. En het is verdraaid smakelijk!

Bereiding

Pompoen met pasta.jpgVerwarm de oven op 190o C. Leg de pompoenblokjes op de bakplaat op een stuk bakpapier (of ander anti-aanbakmedium). Bestrooi met peper en zout en fijngehakte rozemarijnblaadjes. Bedruip met wat olijfolie en schuif het voor pakweg 45 minuten in de oven.

Maak een sausje: smelt de boter en fruit de sjalot en knoflook een minuut. Doe de mosterd en de wijn erbij en breng aan de kook. Kook gedurende een minuut of drie. Voeg de citroensap, peper & zout, double cream en uiteindelijk de peterselie toe. Wegzetten c.q. warm houden.

Kook de pasta al dente  – is dit een vette saus of een waterige saus? Vette sauzen vereisen gare pasta, waterige al dente. Wij doen beetgaar (al dente). Afgieten en in een schaal mengen met de pompoenblokjes uit de oven. Giet de saus erover en meng. Strooi de Parmezaanse kaas erover.

OPMERKINGEN
1)   Double cream is een Britse room met een hoog vetgehalte. Naar verluidt niet zo te vervangen door slagroom. Het is bij een aantal winkels te koop (o.a. Makro). Wij hebben gewoon magere kookroom gebruikt en met een lepeltje maïzena wat dikker gemaakt.
2)   Wij hadden geen korte pasta in huis. Wel tagliatelle. Dan is mengen niet zo handig, dus bord tagliatelle en de pompoenblokjes en daarna wat saus en kaas eroverheen. Ook fraai.

Plaats een reactie