Preisoep 2

Crème vichyssoise glaceé

bron: De Keuken van de Franse Provincies
4 preien, het wit in dunne ringen gesneden; 1 middelgrote ui, in dunne plakjes; 55 gr boter; 5 middelgrote aardappelen, in plakjes gesneden; 1 liter water of kippenbouillon; 1 eetl. zout; 2,5 dl slagroom; optioneel: wat fijngehakte bieslook

Smoor de prei en de uiringen zachtjes in de boter. Laat ze lichtbruin worden. Voeg de stukken aardappel toe, het zout en het water of de bouillon. Laat alles 35 – 40 minuten koken. Stamp de vaste delen fijn en werk de soep door een fijne zeef. (Dit gaat goed met een houten lepel.) Laat de soep koud worden en voeg de slagroom toe.
Laat de soep voor het opdienen ijskoud worden en doe er desgewenst fijngehakte bieslook over.

Nog niet gemaakt

De Vichysoise is een Amerikaanse uitvinding, d.w.z. de Fransman Louis Diat was 41 jaar chef des cuisines in het New Yorkse Ritz-Carlton. Deze soep is gebaseerd op de oeroude potage bonne femme, de aardappelsoep met prei. Diat diende deze soep in de zomer van 1917 voor het eerst op in het Ritz-Carlton en is sindsdien "wereldberoemd in de VS".

OPMERKINGEN
Elisabeth David merkt op dat zij de soep lekkerder vindt zonder ui en met een extra prei. Ze neemt iets meer water en wat minder room, zodat de soep minder zwaar wordt.

Plaats een reactie